starnieuws

Samenwerken nodig voor zeeschildpaddenbescherming

19 Feb 2018, 21:13

De delegatie van minister Roline Samsoedien te Galibi. (Foto's: Jerry A-Kum)

Minister Roline Samsoedien met enkele seizoensarbeiders. Links WWF-directeur, Laurens Gomes.
Minister Roline Samsoedien heeft zaterdag het zeeschildpaddenseizoen 2018 in Galibi voor Suriname geopend. Ze gaf aan dat er intensief samengewerkt moet worden om de illegale handel in en stroperij van zeeschildpaddeneieren tegen te gaan. Ze ziet de jongeren als centraal bij het opvoeren van het bewustwordingsproces over het belang van zeeschildpaddenbescherming.

Samsoedien heeft om het seizoen te openen, de 'zeeschildpadden beschermer truitjes' overhandigd. Ook de districtscommissaris van Marowijne was vertegenwoordigd. Het traditioneel gezag van de dorpen Christiaan Kondre en Langaman Kondre (samen bekend als Galibi), gaf aan dat er veel problemen zijn, zoals beperkte werkgelegenheid, lage inkomens en het uitblijven van grondenrechten, maar dat samenwerking de sleutel is voor het oplossen daarvan.
De kapiteins van de dorpen willen de monitoringsactiviteiten uitbreiden naar een jaar in plaats van slechts het seizoen dat is van februari tot juli. Dit is nodig, omdat zeeschildpadden ook buiten het seizoen om aan wal komen om te nesten.

In het belang van zeeschildpadden, mensen en de natuur, zal de ongeveer 50 jaar oude werkrelatie tussen WWF, Galibi en de Surinaamse overheid, nog lang voortgezet worden, zegt WWF-directeur, Laurens Gomes. Het zeeschildpaddenbeschermingsprogramma van WWF wordt samen met de afdeling Natuurbeheer van LBB uitgevoerd. De nadruk wordt gelegd op het monitoren van de stranden op voorkomens en aantallen van zeeschildpaddennesten, stroperij, en invloeden van menselijke en natuurlijke aard op het overleven van de soorten voor de Surinaamse kust.

Daarnaast worden ook enforcement activiteiten uitgevoerd ter bescherming van de zeeschildpaddennesten op de stranden. Wereldwijd heeft deze samenwerking bijgedragen aan het verbeteren van de positie van de Aitkanti of Lederschildpad op de IUCN bedreigde soortenlijst, van ernstig bedreigd naar kwetsbaar, zegt het WWF.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April