starnieuws

SRD 300 miljoen extra voor versterking ziekenhuizen

18 Feb 2018, 08:33
De regering heeft SRD 300 miljoen extra opgebracht voor de institutionele versterking van de ziekenhuizen. Dit blijkt uit de herziene nota van wijziging van de begroting. De gezondheidssector heeft om meer middelen gevraagd om de kwaliteit van de zorg te kunnen garanderen. Voor deze post was aanvankelijk SRD 5 miljoen opgebracht op de begroting.


De regering heeft een herstructureringsplan in uitvoering, waarbij er inspanningen gepleegd worden om de ziekenhuizen financieel weer gezond te maken, met extra aandacht voor efficiëntie en effectiviteit in de zorg en gelijke toegang van kwalitatieve zorg voor eenieder. Voor de kostenefficiëntie in de zorg wordt er onder andere gekeken naar het thans gehanteerde tarievensysteem, maar zeker ook naar de facturering in de zorg, zegt het ministerie in de toelichting op de begroting.

Het is de bedoeling om via gehanteerde behandelprotocollen te bereiken dat het juiste aantal behandelingen tegen het meest gerede tarief worden gedeclareerd. Hierdoor zullen de kosten in de zorg, op termijn significant afnemen. De inspanningen in de preventieve sfeer zullen hiertoe zeker ook moeten bijdragen.

De ziekenhuisadministraties zullen in verband met de hiervoor noodzakelijke managementinformatie, moeten worden geautomatiseerd met een aansluiting op een dataserver. Vanwege de financieel economische situatie waarin de ziekenhuizen nu verkeren, is het de verwachting dat de overheid vooralsnog zal moeten opdraaien voor de financiering hiervan. Dit programma is speciaal hiertoe aangemaakt, stelt het ministerie van Volksgezondheid.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April