starnieuws

LVV wil systeem voor controle vissersboten invoeren

18 Nov 2017, 02:58

De presentatie van het onder-directoraat Visserij voor afgevaardigden van de visserijsector. (Foto: NII)
Het onder-directoraat Visserij (ODVIS) heeft vorige week voor de stakeholders van de Surinaamse kust- en zeevaartuigen (SK) een informatiedag georganiseerd over het belang van de Vessel Monitoring System (VMS). Het ministerie geeft aan dat het voor de duurzame exploitatie van de visgronden in Suriname, belangrijk is om alle vissersvaartuigen op Surinaamse wateren te monitoren, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is al in 2015 gestart met de implementatie van het VMS op SK-vaartuigen, waarbij een deel van de vaartuigen is voorzien van een VMS-apparaat. Dit project is door onvoorziene zaken gestagneerd, maar wordt weer opgepakt door het ODVIS. Om de Illegale, Ongemelde en Ongeregelde visserij (IOO) weg te werken of te doen beperken, en om te voldoen aan eisen met betrekking tot export van vis en visproducten, werkt het ministerie ernaar om de redsnappers- en SK-vloot volledig te voorzien van een VMS.

Het VMS is een satelliet volgsysteem waarmee de bewegingen van vaartuigen op elk moment gevolgd kunnen worden. De vissers en of booteigenaren, die opgenomen zijn in het VMS, kunnen hun vaartuigen zelf monitoren. De moet het apparaat aanschaffen en maandelijks abonnementskosten betalen. Met het VMS-systeem is controle mogelijk en kan het illegaal vissen in Surinaamse wateren worden geminimaliseerd. Zeer belangrijk is dat hiermee de veiligheid op zee verhoogd wordt, doordat vaartuigen, die over het systeem beschikken, in geval van nood of beroving middels een paniekknop op het apparaat de Kustwacht kunnen alarmeren.

Het nieuwe systeem dat is gepresenteerd aan de stakeholders biedt de mogelijkheid aan vaartuigen op zee om middels tekstberichten informatie uit te wisselen met onder andere de booteigenaren en controle autoriteiten. Hierdoor wordt de Kustwacht in staat gesteld om de controle en monitoring effectiever en efficiënter uit te voeren. Het VMS-systeem kan niet worden uitgeschakeld.

Neyval N.V. en Comprehensive Security Solutions Suriname hebben elk een presentatie gehouden over hun VMS-pakket van applicatie tot de maandelijkse abonnementskosten. De stakeholders zullen binnenkort het beste VMS-pakket kiezen en toepassen, meldt het NII.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April