starnieuws

Colombiaans ramptoestel had geen brandstof

01 Dec 2016, 09:23

Bij de crash had het toestel geen brandstof meer. (Foto's: Reuters)

Fans hebben zich verzameld in het stadion van Atletico Nacional in Medellin om hulde te brengen aan het Chapecoense elftal dat de bekerfinale zou spelen.

Veel fans van Chapecoense konden in het stadion in Chapeco in Brazilië hun tranen niet bedwingen.

Ook jonge fans van Chapecoense betuigen hun deelneming in het Arena Conde stadion in Chapeco, Brazilië.
De Colombiaanse autoriteiten zeggen dat het bewijs groeit dat het toestel met aan boord het Braziliaanse Chapecoense voetbalelftal is neergestort omdat het geen brandstof meer had toen het probeerde te landen. Bij het neerstorten had het vliegtuig geen brandstof, zegt een ambtenaar. Hij bevestigt de geluidsfragmenten dat de piloot vroeg om te landen als gevolg van een tekort aan brandstof en een elektrische storing.

In het vliegplan staat de hoofdstad Bogota vermeld als een mogelijke tankstop, maar het vliegtuig is daar niet geland. Het toestel is maandag laat neergestort in een berghelling in de buurt van Medellin. Zes van de 77 mensen aan boord van het vliegtuig hebben de ramp overleefd.

"We waren in staat om alle overblijfselen en delen van het vliegtuig te inspecteren, waardoor we duidelijk kunnen stellen dat het vliegtuig geen brandstof had op het moment van de botsing," heeft het hoofd van de burgerluchtvaart, Alfredo Bocanegra, gezegd op een persconferentie.

Freddy Bonilla, een andere luchtvaart ambtenaar, zei dat de regelgeving bepaalt dat een vliegtuig 30 minuten aan reserve brandstof moet hebben om in geval van nood een andere luchthaven te kunnen bereiken, maar "in dit geval had het vliegtuig het niet." Hij voegde eraan toe: "De motoren zijn de elektrische bron ... maar zonder brandstof, zal uiteraard de elektrische bron volledig zijn uitgevallen."

In een uitgelekte tape is te horen dat de piloot waarschuwt voor een "complete elektrische storing" en "gebrek aan brandstof". Vlak voor het einde van de band, zegt hij dat hij vliegt op een hoogte van 9.000ft (2,745m). In het toestel zat het Braziliaanse voetbalelftal Chapecoense, dat woensdagavond, gisteren, een bekerfinale zou spelen tegen Atletico Nacional in Medellin.

Tankstops
De ploeg vloog van Sao Paulo naar Santa Cruz op een commerciële vlucht, waarna zij haar reis vervolgde met het gecharterde vliegtuig. De Braziliaanse krant O Globo meldt dat als gevolg van een vertraagde vertrek, werd afgezien van een tankstop in Cobija, op de grens tussen Brazilië en Bolivia, omdat de luchthaven 's nachts niet werkt. De piloot had de mogelijkheid om bij te tanken in Bogota, maar koos ervoor regelrecht naar Medellin te vliegen.

"De piloot was degene die het besluit heeft genomen," citeert de Boliviaanse krant Pagina Siete een vertegenwoordiger van Lamia, Gustavo Vargas. Lamia exploiteerde het vliegtuig. "Hij dacht dat de brandstof voldoende zou zijn."

Bij het naderen van Medellin heeft de piloot toestemming gevraagd om te landen als gevolg van brandstofproblemen, zonder dat hij formele noodoproep deed. Maar een ander vliegtuig van luchtvaartmaatschappij VivaColombia had voorrang, omdat het al mechanische problemen had gemeld, zegt de co-piloot van een ander vliegtuig die op dat moment in de lucht was. Er is te horen hoe de piloot van het neergestorte vliegtuig dringend vraagt om een routebeschrijving naar de luchthaven voordat de audio-opname eindigt.

Ambtenaren zeggen dat de zwarte dozen –met daarin de vluchtgegevens- van het vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk zullen worden gestuurd, waar onderzoekers ze zullen openen. Een grondig onderzoek naar de crash zal naar verwachting maanden duren.

Op woensdagavond, het tijdstip waarop de wedstrijd zou worden gespeeld, hadden tienduizenden fans zich verzameld bij het Medellin stadion en bij de Chapecoense thuisbasis in Chapeco. Ze hebben hartverscheurend hulde gebracht aan de omgekomen spelers. Velen droegen witte kleding en kaarsen als een teken van respect. Chapecoense heeft negentien spelers verloren in de crash. Twintig journalisten zijn ook gedood.

Van de overlevenden verkeren twee spelers in kritieke, maar stabiele toestand. De clubleiding van Chapecoense meldt verder dat een been van de doelman is geamputeerd en dat hij misschien nog zijn andere voet verliest. Een gewonde journalist is ook in kritieke toestand, aldus de club.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April