starnieuws

Peter Lau: Dromen realiseren in crisistijd vergt ballen

20 Oct 2016, 18:37

South Square Plaza, een bedrijf met zeven restaurants van de Surinaamse ondernemer Peter Lau Chi Wai. (Foto’s: Ranu Abhelakh)
Ondernemen in crisistijd? Het kan en is een must, zegt ondernemer Peter Lau Chi Wai. Enkele dagen geleden opende hij de deuren van XO lounge, één van de zeven restaurants in South Square Plaza. Hiermee bewijst Lau dat Surinaamse ondernemers geloof hebben in eigen land en blijven investeren. “Dromen realiseren in deze crisistijd vergt wel ballen en veel guts”, blikt hij terug.

De nieuwe eetgelegenheid is in Paramaribo-zuid. “Het is voor het eerst in Suriname, dat er een bedrijf is opgezet met verschillende restaurants tegelijk”, geeft hij trots aan. Lau, eigenaar van de restaurants Fa Tai & Lucky Twins en Juicy BBQ catering, voelde zich altijd uitgedaagd om voor grotere plannen te gaan. Met deels eigen kapitaal en geleend geld bij De Surinaamsche Bank, startte hij de bouw in 2014. De hoogte van het investeringsbedrag geeft hij niet prijs. Er zit veel geld hierin, herhaalt hij drie keer. “Het gaat bij het ondernemen niet om het geld, maar de durf en moed om door te zetten. Risico’s zijn deel van het vak.”

De grootste uitdaging was doorbijten, terwijl de Surinaamse economie zich ontpopte in een crisis. De SRD kelderde met de dag, goederen en diensten werden iedere keer duurder en branchegenoten sloten hun deuren. “Vrienden en familie adviseerden mij om de bouw te stoppen. Maar ik geloofde in het succes van dit bedrijf en ging ervoor.” In april 2016 werd Lucky Twins wel tijdelijk gesloten. Enkele personeelsleden werden bedankt. Andere mochten met behoud van salaris, thuis zitten tot de herstart. “Juist in een crisistijd moet je ondernemen. Het is een must, wil je als business kunnen overleven. Je moet creatief te werk gaan, slim investeren en vernieuwend bezig.”

Hangout met een buitenlands tintje
South Square Plaza is een lang gekoesterde wens die werkelijkheid werd. “Ik heb jaren gedroomd om iets in zuid te beginnen, maar wist niet wat precies.” Een marktonderzoek in de buurt Uitvlugt, in 2011, wees uit dat er behoefte was voor een goed restaurant. De mensen wilden ook een ‘hangout’ met een buitenlands (toeristisch) tintje. De reden om verschillende restaurants in een complex onder te brengen, zit in de keuze voor het gemak van de klant, legt Lau uit. Wie eenmaal is geparkeerd, hoeft niet meer weg te rijden. “Niets is zo vervelend als een plek binnenlopen en horen dat het al vol is. Wij bieden meerdere opties op één plaats.”
In fases volgen de openingen van de andere zaken: Juicy Steakhouse, Switi Oso Nyan, Ice & Candy, Lucky Twins, de Ballroom en VIP Bar Rooftop. Lau is overtuigd dat zijn nieuwe onderneming de crisisperiode doorstaat. Behalve een werkplek aan 70 personen, geeft de onderneming een financiële boost aan Surinaamse toeleveranciers. Lau adviseert jonge ondernemers om voor hun dromen te gaan. “Wees creatief en kom met iets nieuw op de markt. Overleven kan als je er met je neus bovenop staat!”

Hard werken
Vandaag 20 oktober, de herdenking van 163 jaar Chinese Vestiging in Suriname, staat Lau stil bij de bijdrage van Surinamers van Chinese afkomst. Als zoon van een immigrant, is hij trots op zijn ouders en hun keus voor Suriname. Drie generaties in zijn vaders lijn kwamen naar Suriname om te werken. “Ik heb veel van hen geleerd, zoals hard werken en doorzetten, wat er ook er ook gebeurt. Kijk naar wat vandaag hier staat!” Die levenshouding leert hij zijn kinderen en personeelsleden ook aan.

Lau, droomt vanaf zijn kinderjaren al over eigen restaurants. Als elfjarige verkoos hij werken in zijn vaders restaurant boven plezier maken. “Ik vond het een uitdaging om hard te werken en mijn geld te sparen. Als ik iets wilde kon ik het zelf kopen.” Lau gelooft dat South Square Plaza de nieuwe hangout in town wordt, een uitwijkoptie voor het centrum en Paramaribo-noord. In ieder geval is het voor nu een product van een Surinamer die groot droomt, en in een moeilijke tijd onderneemt in eigen land, geven zijn kinderen trots aan.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April