starnieuws

Olie is zijn grondstoffenhandel kroon kwijt

28 Apr 2016, 17:21

Een werknemer is bezig bij rollen staaldraad bij een groothandelsmarkt in Beijing, China. (Foto: Reuters)
Ruwe olie heeft lang gedomineerd als de koning van de grondstoffenhandel. Olie was tot nog toe ’s werelds meest verhandelde en waardevolle derivaat in de grondstoffensector. Die positie is olie kwijtgeraakt aan een onwaarschijnlijke uitdager, Chinese wapening (waaronder staaldraad en betonijzer).

Met stijgende voorraden evenals een toenemende prijs sinds het begin van het jaar is Shanghai staalwapening de beide grote benchmarks van ruwe olie voorbij gestreefd. In april is Shanghai staalwapening ’s werelds meest verhandelde grondstof geweest. De internationale Brent olie en de Amerikaanse Texas Intermediate (WTI) bleven achter.

In een ongekende sprong zijn de meest verhandelde contracten van de Shanghai stalen derivaten gegaan naar meer dan 129 miljoen kavels van elk tien ton. Dat is een stijging van ongeveer 65 miljoen deze maand vergeleken met een jaar geleden. Op basis van de gemiddelde prijzen in april, komt de verhandeling op een waarde van US$ 487 miljard, volgens berekeningen van Reuters.

De meest actieve verhandeling van WTI in april had een waarde van US$ 479 miljard. Hoewel analisten zeggen dat de piek in de wapeninghandel misschien overtrokken is, stellen sommigen dat de staalsector, inclusief grondstoffen ijzererts, de potentie heeft om de dominantie van ruwe olie op lange termijn uit te dagen.

"Ik zou niet uitsluiten dat de markt (van staal) groter is (dan ruwe olie) in termen van liquiditeit," zegt UBS grondstoffen analist Daniel Morgan in Sydney. Hij voegt eraan toe dat de verhandeling van wapening en ijzererts "een zware liquide manier is om standpunten over de staalsector en de Chinese economie uit te drukken."

En niet alleen de hoeveelheden stijgen in de Chinese staalmarkt, maar ook de kern van zijn grondstoffen, ijzererts. "Sterke groei van voorraden ijzererts zijn gepaard gegaan met toenemende open interest en verdieping van de liquiditeit over de stijgende cijfers. Steeds meer deelnemers in de industrie maken meer gebruik van derivaten om de prijs van het risicobeheer vast te stellen", zegt Adrian Lunt, hoofd grondstoffen onderzoek bij Singapore Exchange (SGX).

De handelstoename in staal in China komt te midden van enorme hoeveelheden speculatief geld die sinds het begin van het jaar in de grondstoffenmarkten zijn losgelaten. In het bijzonder deze maand, wat heeft geleid tot vrees voor een zeepbel en heeft regelgevers en beleggers aangezet om strengere handelsregels in te voeren.

Veel analisten vinden dan ook dat dominantie van staal in de grondstoffenwereld van korte duur zal zijn en dat wereldwijd verhandelde ruwe olie spoedig weer de troon zal heroveren. Trouwens, het belang van ruwe olie als brandstof voor de wereldwijde transport, zorgt voor zijn voortdurende leiding in de fysieke handel.

"Olie is wereldwijd de belangrijkste grondstof voor de fysieke handel. Er bestaat geen twijfel daarover. De fysieke (staal) handel zal nooit zo groot zijn als de fysieke handel in olie", aldus UBS Morgan.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April