starnieuws

Argentinië stemt in tweede presidentsronde

22 Nov 2015, 04:37

De twee toonaangevende Argentijnse presidentskandidaten:Daniel Scioli (links) en Mauricio Macri (rechts) (Foto: AFP)
Argentinië gaat vandaag in tweede ronde naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Het is de eerste keer dat er een tweede beslissingsronde nodig is in om een nieuw staatshoofd te kiezen. Bij de eerste stemming is geen elke presidentskandidaat erin geslaagd de meerderheid achter zich te krijgen.

De strijd gaat tussen Daniel Scioli, de gouverneur van de provincie Buenos Aires en Mauricio Macri, burgemeester van de stad. Aan de vooravond van de stemming stond de centrumlinkse Scioli in de peilingen achter zijn centrum-rechtse rivaal. Bij de eerste ronde had Scioli een marginaal voordeel van 36,7% tegenover 34,5% voor Macri.

Maar onder de Argentijnse wet moet een presidentskandidaat 45% van de stemmen of een minimum van 40% met een 10-punten voorsprong op de naaste rivaal halen, om in eerste ronde te winnen. Beide kandidaten hebben weer campagne gevoerd sinds de eerste ronde vorige maand. De stemming vandaag markeert de eerste keer dat een tweede ronde nodig is in presidentsverkiezingen in Argentinië.

Scioli is een nauwe bondgenoot van de huidige president Cristina Fernandez de Kirchner. De verwachting was dat hij in oktober met een grotere marge zou winnen. Scioli is de gekozen kandidaat van president Fernandez de Kirchner die niet voor een derde termijn kan gaan. Hij is lid van de regerende Front for Victory Party en is sinds 2007 gouverneur van de provincie Buenos Aires, wat wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke posten in de Argentijnse politiek. Daarvoor was hij vicepresident van het land tijdens de voormalige leider en Fernandez' echtgenoot, Nestor Kirchner.

De zoon van een van de rijkste mannen van Argentinië, Macri, heeft een lange carrière in het bedrijfsleven, voordat hij de politiek inging. In 1991 werd hij ontvoerd en voor 12 dagen gevangen gehouden door een bende van corrupte politieagenten die miljoenen aan losgeld eiste. Vier jaar later werd hij president van de voetbalclub Boca Juniors. Hij gebruikte zijn succes bij de club als een springplank voor zijn politieke carrière. Macri leidt de conservatieve Cambiemos (Let's Change) coalitie.

Noodlijdende economie
Wie vandaag ook wint, zal worden geconfronteerd met belangrijke economische uitdagingen. Ofschoon het land zich na een financiële crisis in 2002 heeft hersteld, is het bruto binnenlands product in de afgelopen jaren vertraagd. De derde grootste economie in Latijns-Amerika, is vorig jaar met slechts 0,5% gegroeid.

Daarnaast is de overheid is verwikkeld in een strijd met de Amerikaanse hedgefondsen die het oneens zijn met de manier waarop Buenos Aires de schuld van US$ 100 miljard wil herstructureren. Argentinië is in 2001 in gebreke gesteld voor deze schuld. Terwijl de bedrijven het land met succes hebben aangeklaagd voor de terugbetaling, heeft president Fernandez de Kirchner geweigerd te betalen.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April