starnieuws

MinOWC lanceert online onderwijsplatform

28 Oct 2015, 07:47

Uitleg over het online onderwijsplatform waarmee eerst proefgedraaid wordt op vijf scholen.
Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft dinsdag het online onderwijsplatform gelanceerd. “Er is een heleboel informatie in het systeem verwerkt. Het wordt met dit systeem makkelijker om de school te managen, waardoor je makkelijker rapportages kan doen en overzichten kan maken,” zegt Amin Dankerlui, hoofd van het Bureau Informatie, Communicatie, Technologie & Onderwijs (BICTO). Dit bureau gaf een demonstratie hoe het platform werkt.

Inschrijvingen, studentengegevens, rapporten, vakkenpakketten, roosters, schoolnieuws, contactgegevens, human resources, allemaal toepassingen in één systeem. Behalve de schoolleiding en leerkrachten kunnen ook leerlingen en hun ouders in het systeem inloggen. Verder heeft ook het managementteam van het MinOWC toegang tot het platform. De verschillende gebruikers kunnen via het systeem intern met elkaar mailen en hebben allemaal verschillende toegangsmogelijkheden die voor hen van belang zijn.

“Met de lancering van het nationaal onderwijsplatform slaat het ministerie een nieuwe weg in in met het managen van het onderwijsveld en de toepassing van ICT in ons onderwijs. We hebben jaren systemen gehad die ons niet hebben gediend hetgeen leidde tot de nodige frustraties als er bijvoorbeeld binnen korte tijd rapporten over ons onderwijssysteem geproduceerd moesten worden,” zegt minister Robert Peneux.

Cultuuromslag
Het systeem volgt niet alleen de leerprestaties. De school zal bij deze vernieuwing een belangrijke rol spelen volgens de minister omdat zij het systeem van informatie moet voorzien. Niet alle scholen hebben nog de nodige faciliteiten zoals internet en een computer. Samen met Telesur zal gekeken worden om het internet toegankelijker te maken voor de scholen. Het is de bedoeling dat het platform op een aantal scholen getest wordt om mogelijke kinderziekten uit de weg te werken. De overige scholen worden systematisch vóór eind van dit schooljaar aan te sluiten op het platform.

Peneux benadrukt dat er een cultuuromslag gemaakt moet worden van papierwerk naar een geautomatiseerd systeem. Dit brengt ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee, zegt hij. De uitdaging ligt in het starten, maar ook draaiende houden van het systeem.

De nieuwe conceptie van het ministerie is dat scholen zelfstandiger gaan opereren. Het ministerie hoeft zich dan minder met details bezig te houden en de werkdruk zal hierdoor verminderen. Het nationaal onderwijsplatform is dan ter beschikking van het ministerie als management oplossing.
In de pilotfase zullen meedoen VOJ Copieweg, de Henry Hassankhan Dependance, Scholengemeenschap Nickerie, Mulo Latour en de Johannes Vrolijkschool.

Raoul Lith

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April