starnieuws

Argentinië naar stembus

25 Oct 2015, 10:22

Linkse kandidaat Daniel Scioli leidt in de opiniepeilingen. (Foto: Reuters)

Maurico Macri, wordt gezien als een geduchte tegenstander van Daniel Scioli bij de presidentsverkiezingen in Argentinië. (Foto: AFP)
Argentijnen gaan vandaag in eerste ronde naar de stembus om hun volgende president te kiezen. De algemene verkiezingen vandaag eindigen het 12-jarig bewind van de Kirchners.

President Cristina Fernandez de Kirchner heeft twee opeenvolgende termen gediend en kan zich onder de Argentijnse grondwet niet opnieuw kandidaat stellen voor een derde termijn. De linkse Daniel Scioli leidt in de opiniepeilingen. Hij krijgt naar verwachting zware concurrentie van Mauricio Macri, de centrum-rechtse burgemeester van Buenos Aires. Een andere kandidaat, Sergio Massa, een voormalige bondgenoot van Kirchner, volgt Macri in de opiniepeilingen. Er komen nog drie andere namen voor op het stembiljet.

Om te winnen moet een kandidaat bij de eerste ronde 45% van de stemmen of minimaal 40% met een voorsprong van 10% op zijn naaste concurrent hebben gehaald. Haalt niemand het bij de eerste ronde, dan volgt de beslissingsronde op 22 november. Wie wint wordt geconfronteerd met belangrijke economische uitdagingen.

Hoewel het land na de financiële crisis in 2002 is versterkt, is de derde grootste economie van Latijns-Amerika in de afgelopen jaren vertraagd. Vorig jaar was de groei 0,5% van het bruto binnenlands product. De overheid is ook verwikkeld in een strijd tegen de Amerikaanse hedgefondsen die het niet eens zijn met de manier waarop Buenos Aires de schuld van US$ 100 miljard wil herstructureren. Argentinië werd in 2001 in gebreke gesteld voor deze schuldenlast. En terwijl de bedrijven het land met succes hebben aangeklaagd voor terugbetaling, heeft de president geweigerd te betalen.

Cristina Fernandez de Kirchner volgde haar man Nestor op als president. Hij is in 2010 overleden, nadat hij drie jaar daarvoor het presidentschap aan zijn vrouw had overgedragen.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April