starnieuws

ACP-landen willen de Doha-ontwikkelingsronde voortzetten

20 Oct 2015, 23:08

Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie.
De ACP-handelsministers hebben vandaag op de ACP Ministers of Trade Meeting, in Brussel (België) een declaratie aangenomen die onder meer inhoudt dat de ACP-landen de Doha ontwikkelingsronde graag willen voortzetten en dat development een grote rol moet blijven vervullen. Het ACP-standpunt voor de 10de WTO Ministeriële vergadering, die in december in Kenia gehouden zal worden, is een van de agendapunten van de bijeenkomst.

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) zijn voornemens om de Doha ontwikkelingsronde in december 2015 af te sluiten. Suriname had daaruit nog enkele preferenties. Minister Sieglien Burleson van Handel en Industrie (HI) zal zowel in ACP-, als in Caricom-verband aangeven, dat Suriname deze flexibiliteit als lid van de Caricom en ACP wil behouden, zegt de voorlichting van HI.

Naast het bespreken van het gezamenlijk WTO-standpunt, staat op de ACP-agenda de stand van zaken met betrekking tot de besluiten van de ACP Ministers of Trade meeting, die in juni is gehouden. Daarnaast zal Suriname zijn ondersteuning geven voor de uitvoering van de Trade Facilitation (TF) overeenkomst, die internationale handelsprocedures moet vergemakkelijken. De ACP-ministers zullen ook besprekingen voeren met de EU Commissioner voor handel, Cecilia Malmstrom en de Directeur Generaal van de WTO, Roberto Azavedo, meldt HI.

Burleson vertegenwoordigt Suriname op de meeting, die duurt van 20 t/m 21 oktober. Burleson wordt ondersteund door de ambassadeur van Suriname in Brussel, Wilfred Christopher, de waarnemende onderdirecteur van Handel, Yvette Rokadji en Margriet Apinsa, medewerkster op de Surinaamse Ambassade te Brussel. Voor deze meeting woonden Apinsa en Rokadji een senior officials vergadering bij, die is gehouden van 19 t/m 20 oktober.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April