starnieuws

Oudste Chinese vereniging kondigt school aan

09 Aug 2015, 14:37

De Leeuwendansers luiden de viering van 135 jaar Chinese vereniging Kong Ngie Tong Sang feestelijk in. (Foto: Ranu Abhelakh)
Suriname ’s oudste en grootse Chinese vereniging Kong Ngie Tong Sang (KNTS) heeft haar 135- jarig bestaan herdacht. KNTS-voorzitter Thomson Cheung onthult dat de vereniging met een eigen lagere school start. Hij stelt ook een modern zorgcentrum voor seniorenburgers in het vooruitzicht.

Beiden projecten genieten de ondersteuning van de overheid, de Surinaamse Chinese gemeenschap en Chinese ambassade in Paramaribo. “Samen kijken wij uit naar deze nieuwe hoogtepunten”, zei Cheung zaterdagavond in zijn toespraak. “We denken in 2016 te starten met deze privé lagere school, die tegen betaling toegankelijk is voor eenieder”, vertelt Jimmy Lim, directeur van de KNTS Chinese School. Naast het Surinaams curriculum, worden de talen Engels en Mandarijn toegevoegd. Ook zullen vakken in kunst, muziek en sport worden verzorgd. Er zullen docenten uit Nederland en Amerika worden gehaald. “We willen kwaliteitsonderwijs garanderen.” Lim stelt dat de lesuren mogelijk worden verruimd. “Op onze eigen manier zullen wij naschoolse opvang hebben. Wie nablijft, krijgt zorg en kan eventueel doorgaan met muziek, sport of de normale lessen in de middag in het Mandarijn.”

Vicepresident Robert Ameerali heeft gezegd dat de Surinaamse regering de belangrijke rol van de Chinese gemeenschap in Suriname erkent. Deze gemeenschap heeft ook via de vereniging gewerkt aan de ontwikkeling van het land. Ambassadeur Zigang Yang van de Volks Republiek China typeert KNTS als een levendig geschiedenisboek van Chinezen in Suriname. De vereniging houdt vast aan de Chinese tradities, en heeft de cultuur verder ontwikkeld, verspreid waardoor die nu deel is van de kleurrijke Surinaamse cultuur. Hij stelt dat KNTS al jarenlang lokale en buitenlandse gemeenschappen verenigd. “KNTS is zelf ook de brug van communicatie tussen de overheid en de Chinese gemeenschap.” De ambassadeur hoopt dat het KNTS-bestuur de Chinese tradities blijft omarmen, “de trend van de tijd kan bijhouden, alle lokale Chinezen kan verenigingen en hun rechten blijft beschermen.”

Yang heeft ook stilgestaan bij de 70ste herdenking van de overwinning van China op Japan dit jaar. De KNTS heeft toen ook bijstand gegeven. “De herinnering van je verleden is de gids van je toekomst. Na de toespraken heeft het KNTS-bestuur 6 sociale instellingen een donatie gegeven van elk SRD 3.000. Ook ex-voorzitters en oud-adviseurs zijn bedacht met een gedenkplaatje. De KNTS kent naast een verenigingsgebouw met tehuis voor senioren en Chinese school, ook de zwemvereniging de Witte Lotus. Verder beheert de organisatie het televisiestation SCTV, KNTS dagblad, de begraafplaats aan de Schietbaanweg en is belast met de Zondagse markt aan de Combéweg. De Chinese school, telt ongeveer 380 leerlingen die in drie keer in de week de school bezoeken. In de avonduren volgen ongeveer 50 volwassenen de Chinese taal, terwijl een kleinere groep Chinezen de Nederlandse taal aanleren. Ook ambtenaren volgen ’s avonds conversatie cursussen Mandarijn.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April