starnieuws

Paus Francis richt zich op armen in Bolivia

09 Jul 2015, 10:08

Paus Francis is in Bolivia verwelkomd door president Evo Morales en kinderen in traditionele kleding. (Foto: Reuters)
Paus Francis is in Bolivia, het tweede van de drie armste Latijns-Amerikaanse landen. De wereld kerkelijke leider is zijn reis door Latijns-Amerika gestart in Ecuador.

Na zijn aankomst op de luchthaven van La Paz, heeft hij gewezen op de noodzaak om de meest kwetsbaren in de samenleving te beschermen tegen de gevolgen van het kapitalisme. President Evo Morales heeft paus Francis als eerste inheemse leider verwelkomd. Hij gaf hem een ritueel etui met coca- een heilig blad in de Andes. De paus zal ook een bezoek brengen aan Paraguay.

De kerkelijke leider heeft Bolivia, waarvan de bevolking grotendeels inheems is, geprezen om zijn pogingen de armen te stimuleren om actieve burgers te zijn. "Bolivia maakt belangrijke stappen om brede lagen van de samenleving actief te betrekken in het economische, sociale en politieke leven van het land," zei hij.
President Morales is een fan van paus Francis, die zegt dat hij veel van zijn opvattingen deelt over hoe het kapitalisme leidt tot sociale ongelijkheid. Echter heeft Morales zijn regering heeft vele jaren een ongemakkelijke relatie gehad met de katholieke kerk.

Na zijn aantreden in 2006 heeft Morales bevolen dat de Bijbel en het kruis van het presidentiële paleis moesten worden verwijderd, het waren symbolen van de Spaanse koloniale onderdrukking. Een nieuwe grondwet in 2009 maakte Bolivia tot een seculiere staat, en de katholieke rites bij staatsceremonies zijn vervangen door religieuze rituelen van de Andes. President Morales heeft gezegd dat hij een katholiek is, maar - net als veel Bolivianen - gelooft hij erin dat er voldoende ruimte is voor zowel het christendom en het traditionele geloof. "Ik blijf ervan overtuigd dat wij Bolivianen een dubbele godsdienst hebben, een dubbele geloof," zei hij in januari.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April