starnieuws

Gezochte Sudanese leider ontvlucht Zuid-Afrika

15 Jun 2015, 08:50

Het Sudanese staatshoofd, Omar al-Bashir, is Zuid-Afrika ondanks het ICC-arrestatiebevel ontvlucht.
De Sudanese president Omar al-Bashir, die wordt gezocht voor oorlogsmisdaden, heeft Zuid-Afrika, verlaten. Hij is het land ontvlucht vooruitlopend op een gerechtelijke uitspraak over een internationaal arrestatiebevel tegen hem.

Het hooggerechtshof in Pretoria zou beslissen of hij moest worden overgedragen aan het Internationaal Strafhof (ICC), die hem de misdaden toeschrijft. Al-Bashir was in Johannesburg voor een top van de Afrikaanse Unie. Bij zijn aankomst in Sudan zal hij een persconferentie houden in de hoofdstad.

Een rechter heeft zondag voorkomen dat Al-Bashir het land verliet. Een rechtbank zou de arrestatie aanvraag van het Internationaal Strafhof overwegen. Het Sudanese staatshoofd wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide tijdens het conflict in Darfur.

De Verenigde Naties (VN) zegt dat ongeveer 300.000 mensen in Sudan zijn gestorven en meer dan twee miljoen hun huizen zijn ontvlucht sinds de gevechten in 2003 begonnen. Regeringstroepen en geallieerde Arabische milities worden ervan beschuldigd dat ze zich richten op zwarte Afrikaanse burgers in de strijd tegen de rebellen.

Tijdens de hoorzitting in het hooggerechtshof in Pretoria, zei de advocaat van de Zuid-Afrikaanse regering zegt dat de naam van Al-Bashir niet op de passagierslijst was van mensen die eerder zijn vertrokken.

Vanmorgen heeft de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon gezegd dat het arrestatiebevel van het ICC voor Al-Bashir moet worden uitgevoerd door landen die de statuten van het hof hebben ondertekend. Als lid van het Internationaal Strafhof, is Zuid-Afrika verplicht eenieder die door het ICC is aangeklaagd te arresteren.

Vóór de top heeft het ICC een persverklaring uitgegeven waarin hij er bij de Zuid-Afrikaanse regering op aandrong "om geen enkele inspanning te sparen in het waarborgen van de uitvoering van het arrestatiebevel".

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April