starnieuws

Reis-en handelsregels tussen VS en Cuba versoepeld

16 Jan 2015, 16:00

Het verbod op Cubaanse sigaren in de VS is opgeheven.
Amerikaanse functionarissen zeggen dat er vandaag nieuwe regels voor reizen en handel tussen de Verenigde Staten (VS) en Cuba worden doorgevoerd. Binnen het pakket van maatregelen kunnen Amerikaanse staatsburgers hun creditcards gebruiken in Cuba en kunnen Amerikaanse handelsbedrijven bepaalde technologieën exporteren.

Amerikanen mogen voortaan tot maximaal US$ 100 aan alcohol en tabak uit Cuba mee naar huis nemen. De maatregel betekent dat het Amerikaans verbod op Cubaanse sigaren voorbij is. De uitvoering van de maatregelen volgt na het akkoord tussen beiden landen vorige maand om de verbroken banden te herstellen. De relaties tussen de VS en Cuba waren sinds 1961 verbroken.

Hoewel de nieuwste regels een grote deuk is in het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba, kan alleen het Congres deze volledig opheffen. Eerder deze week heeft Cuba 53 politieke gevangen vrijgelaten als onderdeel van de historische overeenkomst.

Beleid 'verouderd'
"De aankondiging van de nieuwe regels vandaag brengt ons een stap dichterbij het vervangen van verouderde beleidsmaatregelen die niet werkten. Het nieuw beleid helpt de politieke en economische vrijheid voor het Cubaanse volk bevorderen," zegt de Amerikaanse minister van Financiën, Jacob Lew, in een verklaring. Perschef Josh Earnest van het Witte Huis zegt dat de veranderingen “het Amerikaanse volk onmiddellijk in staat stelt om meer middelen te verstrekken aan de Cubaanse bevolking opdat zij minder afhankelijk is van de staatsgeleide economie.”

Ofschoon het gewone toerisme nog steeds is verboden, kunnen burgers van de VS onder de nieuwe regelgeving voor tal van specifieke redenen naar Cuba reizen, zonder dat daar een speciale overheidsvergunning voor nodig is. Nu Amerikaanse kredietkaarten en betaalkaarten kunnen worden gebruikt, zal er geen grens meer zijn aan hoeveel geld de Amerikaanse burgers dagelijks kunnen uitgeven in Cuba.

Vorig jaar zijn volgens het Amerikaanse ministerie van Handel ongeveer 170.000 Amerikaanse reizigers naar Cuba gegaan. Amerikaanse bedrijven zullen het ook gemakkelijker hebben om mobiele telefoons en software te exporteren naar Cuba, evenals het aanbieden van internetdiensten. Cuba heeft op dit moment één van het laagste internetgebruik in de wereld. Het Witte Huis schat het internetgebruik op ongeveer 5 procent.

Gesprekken op hoog niveau
Voor Amerikaanse bedrijven is het ook mogelijk om te investeren in een aantal kleine bedrijven en agrarische activiteiten in het Caribisch land. De dooi in de betrekkingen tussen de twee landen is vorige maand aangekondigd in gelijktijdig uitgezonden toespraken van de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse ambtgenoot Raúl Castro.

Later deze maand leidt de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Roberta Jacobson, een delegatie naar Cuba om de migratie te bespreken. Het worden de eerste gesprekken op hoog niveau sinds de versoepeling van de betrekkingen zijn aangekondigd.

President Obama heeft zijn uitvoerende bevoegdheden gebruikt om het embargo te verlichten, waarmee hij de hardelijners tart. Analisten zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat het Congres akkoord gaat om het embargo op korte termijn volledig op te heffen. De Cubaans-Amerikaanse Republikeinse senator Marco Rubio zegt dat Obama zijn beleid de gewone Cubanen zal schaden.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April