starnieuws

Imponerende Xinjiang dansen bij 55 jaar De Witte Lotus

13 Dec 2014, 16:00

De Dolan Mexrep, een Uyghur folklore dans, wordt opgevoerd tijdens de 55ste verjaardag van De Witte Lotus. (Foto: Ranu Abhelakh)
De zwemvereniging De Witte Lotus heeft haar 55ste verjaardag vrijdagavond grootst gevierd. Twee uren lang heeft het publiek kunnen genieten van een cultureel optreden uit de Chinese provincie Xinjiang. Voor bezoekers die onbekend zijn met de mysterieuze Volksrepubliek China, was het gepresenteerde imponerend en ‘niet-traditioneel’ Chinees.

“Wij willen dat Suriname kennismaakt met de culturele diversiteit van China”, zegt ambassadeur Yang Zigang. Er is volgens hem veel meer te leren, dan wat bekend is onder de Surinamers en zelfs de lokale Chinese gemeenschap. China kent honderden minderheden en tientallen dialecten. Xinjiang, een autonome miljoenen regio, in het noordwesten van Aziatisch China, grenst aan Europa en kent 47 etniciteiten. Hiervan zijn dertien uitgebeeld via volksdansen, met stijlen en op muziek van de Chinese stammen Uyghur, Tajik en Krigiz. Het programma bestond verder uit zang, acrobatie en goocheltrucs.

Voor Siti Asiyah, diplomaat op de Indonesische ambassade in Paramaribo, waren de kleurrijke kostuums zeer herkenbaar. “Je ziet de invloeden uit de Islam, die daar wordt beleden en dan weer de Oost-Europese cultuur.” De 21 artiesten waren volgens Mani Alagappa, tweede secretaris op de Indiase ambassade qua uiterlijk kenmerkend voor de grensregio. “Vergelijkbaar met de Noord-Indiase cultuur en bewoners.” De muziek en choreografie spraken boekdelen over de impact van de Arabische, Indiase en voormalige Sovjet-landen.

Surinaamse organisatie
De feitelijke verjaardag van De Witte Lotus was op 5 mei 2014, vertelt Jeffrey Lau. Hij heeft vorige maand het roer overgenomen van voormalig voorzitter Sandra Lee. Er was veel voorbereidingswerk nodig om deze groep naar Suriname te halen, verklaart hij het verlate verjaardagsfeest. De Witte Lotus, begonnen als Chinese vereniging, is opgezet door de tweede generatie Chinezen in Suriname.

De vereniging is lid van de Suriname Chinese United Association. Ja, beaamt Lau, we worden ondersteund door de Chinese gemeenschap en Chinezen zijn lid. “Maar door de jaren heen zijn wij uitgegroeid tot een Surinaamse organisatie. Dagelijks komen Surinamers van verschillende etniciteiten over de vloer.”
De vereniging heeft een eigen zwemteam en verzorgt openbare zwemlessen. Jongeren en veteranen zijn elke dag te vinden op het tennis, basketbal- of voetbalveld. “Wij willen nu ook diverse culturele aspecten ontwikkelen in de vorm van optredens en lessen in de klassieke en moderne dansstijlen. Sport en cultuur samen, maakt je sterker.”

Op het feestje van de zwemvereniging hebben de artiesten van de Xinjiang Mukam Art Group, Xinjiang Acrobatic Art Group en de Xinjiang Chinese Art Cultural Centre opgetreden. Hun show is financieel ondersteund door onder andere de Chinese ambassade in Paramaribo. De ambassadeur kijkt nog steeds uit naar een culturele uitwisseling met Suriname. “Sport en cultuur binden nu eenmaal burgers met elkaar.” Vanavond treedt de groep voor de tweede keer op in De Witte Lotus.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April