starnieuws

OHM houdt Facebook Rangoli competitie rond Divali

22 Oct 2014, 16:00

Een pauw die het voertuig van Sarasvati voorstelt. De voetstappen zijn van Lakshmi, het hoofd van Ganesh, omdat Hij bij het begin van elk goed werk wordt vereerd. Er zijn diverse symbolen gebruikt en de dia.
De Organisatie voor Hindoe Media (OHM) Suriname houdt rond de viering van het Divalifeest een Facebook Rangoli competitie. Rangoli, een Indiase kunstvorm is, omkleedt met spiritualiteit, legt OHM voorzitter Radjen Baldew uit. “Surinaamse Hindoestanen hebben deze kunstvorm ook meegenomen uit India. De belangstelling is echter niet verder ontwikkeld, waardoor er minder aandacht ervoor is.”

Baldew zegt dat zijn organisatie op deze manier wil bijdragen aan de zich altijd evoluerende Surinaamse cultuur. “Alle pedagogische aspecten van kleur, dimensie, fijne handmotoriek, creativiteit en groepsactiviteit komen hierin terug.” Rangoli is volgens hem breder te beschouwen dan iets puur Indiaas. “Deze kunstvorm kan geclassificeerd worden als street dan wel urban art en is dus universeel toepasbaar.”

Eerste keer
Een Rangoli wordt meestal op de vloer, bij een entree van een huis school of mandir gemaakt. Met rijst, gekleurd zand, blom, poeder of bloemblaadjes maken personen verschillende creatieve vormen. Tijdens het creëren van een Rangoli, heb je positieve krachten en gedachten ter opluistering van het Divalifeest, “en dit kan toch alleen maar positief zijn”.

OHM organiseert deze competitie voor de eerste maal in Suriname. Ongeveer 60 scholen in Commewijne en Wanica zijn uitgenodigd voor deelname. “Vanwege de beperkte voorbereidingstijd en de kans op succes, richten wij ons nu op deze twee districten.”

De organisatie is voornemens de competitie jaarlijks landelijk te organiseren. Op de OHM FB-pagina zijn de spelregels aangegeven. Scholen kunnen pakketten printer papier winnen, terwijl andere prijzen worden toegekend in een aparte klasse aan individuen en bedrijven. De winnaars worden donderdagmiddag op dezelfde FB-pagina bekendgemaakt.

Advertentie

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April