starnieuws

Joey Roberts en Albergaschool winnen 'Switi Rauw battle'

15 Aug 2014, 19:00

De winnende muurschilderij van de Albergaschool. (Foto: Switi Rauw)
De kunstenaar Joey Roberts en de leerlingen van de Albergaschool winnen de 'Switi Rauw battle of the schools 2014'. Dit was een competitie waarbij zeven kunstenaars samen met leerlingen van zeven scholen een schildering op de schoolmuur maken. De schilderingen hebben een educatief karakter met als thema behoud van de natuur en milieu. De kunstenaars van Switi Rauw hebben de kinderen van de 5e en 6e klas begeleid bij het verfraaien van de muur.

Met financiële ondersteuning van Suriname Conservation Foundation (SCF) is dit project uitgevoerd. De winnende school krijgt een desktop computer en Roberts, de winnende kunstenaar, gaat naar huis met een laptop. Op de muur van de Albergaschool staat de tekst Education makes you fly. Roberts zegt hiermee het belang van educatie te benadrukken. "Het was heel leuk om te zien hoe de kinderen ervan genoten. Ze deden gewoon hun ding, vrije expressie! Ik kijk ernaar uit dat dit project wordt voortgezet en wij zoveel mogelijk scholen kunnen verfraaien." Hij is in Nederland begonnen als muurvandaal maar heeft geleerd om dat om te bouwen naar iets positiefs. Zijn passie is om educatief door te gaan met zijn kunstzinnigheid.

Leonard Johanns van Suriname Conservation Foundation, zegt dat zijn organisatie projecten financiert die bijdragen aan de bescherming en het behoud van de biodiversiteit van Suriname. "Onze biodiversiteit is eigenlijk veel groter dan onze goudvoorraden, want die raken een keer op. Wij ondersteunen graag projecten die stimuleren om onze biodiversiteit en natuur te behouden.

Project voortzetten
Ook assembleelid Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) vindt dat er zoveel creativiteit is bij de jongeren en als zij dat op deze manier met een kwast en verf tot uiting kunnen brengen, is het heel positief. "Vooral als het gekoppeld is aan een goede boodschap, kan het alleen maar mooier". Bij de Naschoolse Opvang van het nieuwe schooljaar ziet hij ook graag dat dit wordt meegenomen bij de creatieve expressie. Deze kinderen kunnen dan tot volwaardige kunstenaars uitgroeien als ze ook gaan voor de opleiding beeldende kunst van de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs (AHKCO).

'Het unieke van deze muurschilder battle is dat er tegelijkertijd gewerkt wordt aan de bewustwording van de kinderen over het milieu en de biodiversiteit", vindt initiatiefnemer Kevin Headley. "Voor de kunstenaars en de kinderen die hebben geparticipeerd, is het altijd veel leuker als er een prijs aan verbonden is. Stukje motivatie om het beste eruit te halen van hun talent. Het muurschilderen levert ook een bijdrage aan stadsverfraaiing", meent hij. "Het verzoek is binnengekomen om ook de scholen in de districten mee te nemen. Maar eerst moet alles in kaart worden gebracht samen met Conservation Foundation. Als we een school in Nickerie hebben, dan komt er meer bij kijken voor de kunstenaar zoals transport en slaapgelegenheid", zegt Headley.

Danielle Atmopawiro

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April