starnieuws

Suriname vaart wel bij hernieuwde IsDB-relatie

27 Jun 2014, 00:00
Suriname profiteert nu al van de hernieuwde betrekkingen met de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB). Binnen de nieuwe Member Partnership Strategy heeft de bank al meer dan US$ 75,8 miljoen goedgekeurd voor twee projecten.

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst met de IsDB is in december 2013 goedgekeurd. “We beschouwen dit document als een eerste stap om de samenwerking tussen Suriname en de IsDB en de basis voor de hernieuwde betrekkingen te versterken,” zegt Centrale Bankpresident Gillmore Hoefdraad. Hij heeft gesproken op de 39ste jaarvergadering van de IsDB in Jeddah, Saoedi Arabië. De bijeenkomst is op 24 juni gestart en gaat door tot 28 juni.

De twee projecten waarvoor de IsDB geld vrij heeft gemaakt zijn om de gezondheidssector in het land te versterken en hervorming van het technisch en beroepsonderwijs met daaraan gekoppeld een opleidingsinstituut. Voor de gezondheidssector komt de IsDB in met US$ 60 miljoen en het OPEC-fonds voor ontwikkeling met US$ 26,5 miljoen. Het totaal gezondheidsproject kost US$ 96,5 miljoen. De staat Suriname komt in met het resterende US$ 10 miljoen. Binnen dit project zullen renovaties worden gepleegd aan een aantal afdelingen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en komt er nieuw apparatuur voor de inrichting. Daarnaast zullen vijf gezondheidscentra worden hersteld en wordt het ministerie van Volksgezondheid institutioneel versterkt.

Meer projecten
Het onderwijshervormingsproject zal de beroepsopleiding ten goede komen, stelt bankpresident Hoefdraad in zijn toespraak. Er komt een Nationale Trainingsautoriteit die zeven praktische opleidingscentra op verschillende scholen zal opzetten. De scholen worden gerenoveerd en worden uitgerust met het benodigde. De commissie die belast is met het opzetten van de Nationale Trainingsautoriteit wordt ook institutioneel versterkt. De IsDB is de hoofdfinancier van dit project.

Hoefdraad heeft aangegeven dat Suriname zal voortbouwen op de tweejarige interim-strategie naar een uitgebreider Member Country Partnership Strategy. Dat zal gebeuren in nauw overleg met de IsDB en de betrokken partijen in Suriname. De Centrale Bankpresident kijkt uit naar het succes van de nieuwe projecten en de vaststelling en toepassing van een bredere Member Country Partnership Strategy.

Suriname is in 2011 ook gestart met hernieuwing van de banden met de Wereldbank. Het jaar daarop, in oktober 2012, heeft Suriname een Interim Strategy Note (ISN) getekend met de Wereldbank. De periode van ISN geldt als een kennismakingsperiode tussen beide partijen. Binnen de ISN worden geen leningen verstrekt, maar worden selectieve kennis-gerichte programma’s uitgevoerd om het ontwikkelingsprogramma van de overheid te ondersteunen en de betrokkenheid van de Wereldbank in de ontwikkeling van Suriname te vergroten. Er wordt nu gewerkt aan verdere uitbreiding van die samenwerking om te komen tot een Country Partnership Strategy.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April