starnieuws

Suriname en Guyana bij OIC-vergadering in Saudi-Arabië

12 Jun 2014, 21:00
Suriname en Guyana zullen deelnemen aan de 41ste vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken van de Organisatie van de Islamitische Samenwerking (OIC). Deze twee naties zijn de twee enige Zuid-Amerikaanse landen die lid zijn van de OIC. De vergadering wordt op 18 en 19 juni gehouden in Jeddah, Saoedi-Arabië.

Ambassadeur Henry Mac Donald bij de Verenigde Naties zal minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken vertegenwoordigen. Voor Guyana neemt de minister van Huisvesting en Water, Irfaan Ali, waar voor collega Carolyn Rodrigues-Birkett van Buitenlandse Zaken.

De agenda voor de bijeenkomst is lijvig. Syrië en Palestina blijven de agenda domineren, maar veel lidlanden willen de economische en sociale kwesties die de Arabische/Islamitische gemeenschap teisteren zoals armoede, aanpakken. De raad van ministers van Buitenlandse Zaken zal ook een aantal resoluties aannemen op het vlak van politieke en juridische zaken. Ook over wettelijke, biologische en algemene aangelegenheden, zal de raad zich buigen. De situatie van islamitische minderheden en gemeenschappen in niet-OIC-lidstaten staat ook op de agenda.

De meeste van de 57 OIC-lidstaten met een moslim meerderheid blijken tot de armste in de wereld te behoren als het gaat om wetenschap, technologie en innovatie. Slechts twee landen in de OIC, Maleisië en Turkije, besteden meer dan één procent van hun bruto binnenlands product aan onderzoek en ontwikkeling. De meerderheid van de leden besteedt minder dan 0,5 procent. Dit is dan ook de reden waarom de Islamitische Ontwikkelingsbank de armoede wil aanpakken. De eerste stap is de oprichting van het Islamitische Solidariteitsfonds voor ontwikkeling. Er is een tienjarenplan van de OIC goedgekeurd om de armoedeproblemen aan te pakken, vooral in Sub-Sahara Afrika.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April