starnieuws

Stijgende dengue-gevallen in Amerika veroorzaken alarm

29 Mar, 13:31


Argentinië heeft te maken een "grote uitbraak van dengue" naarmate het aantal gevallen toeneemt. (Foto: Reuters)
Het aantal gevallen van dengue in Amerika is in de eerste drie maanden van dit jaar gestegen met drie keer het aantal infecties dat in dezelfde periode vorig jaar werd gemeld, zei het hoofd van de Pan American Health Organization (PAHO) donderdag.

Brazilië, Argentinië en Paraguay zijn de landen die het zwaarst getroffen zijn door dengue, in wat PAHO-functionarissen beschreven als potentieel de ergste uitbraak tot nu toe in Amerika van de dodelijke door muggen overgebrachte virusziekte.

"Waarschijnlijk zal dit het ergste dengue-seizoen zijn dat we zullen hebben", vertelde PAHO-directeur Dr. Jarbas Barbosa da Silva op een webcast-persconferentie.

PAHO, een agentschap van de Verenigde Naties, heeft dit jaar tot en met maart in heel Amerika ruim 3,5 miljoen gevallen van dengue en meer dan 1.000 sterfgevallen bevestigd.
Barbosa da Silva zei dat de hele regio in heel 2023 ongeveer 4,5 miljoen gemelde gevallen telde, wat volgens hem Amerika op koers zet voor het hoogste aantal gevallen ooit dit jaar.

Volgens gegevens van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention leven ongeveer 4 miljard mensen, oftewel ongeveer de helft van de wereldbevolking, in gebieden waar het risico bestaat om dengue op te lopen.

Barbosa da Silva benadrukte dat de sprong in infecties volksgezondheidsfunctionarissen in de hele regio ertoe zou moeten aanzetten "onze inspanningen te verdubbelen" om de uitbraak beter aan te pakken met vectorbestrijding en personeelstraining om de ernstigste symptomen van patiënten op te sporen.

Symptomen van dengue zijn onder meer koorts, hoofdpijn, braken, huiduitslag en spier- en gewrichtspijn. In sommige gevallen kan het een ernstiger hemorragische koorts veroorzaken, resulterend in bloedingen die tot de dood kunnen leiden.

De meeste gevallen van dengue worden meestal waargenomen tussen februari en mei, de late zomermaanden op het zuidelijk halfrond.

Advertentie

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April