starnieuws

Regering zal vandaag besluiten nemen acute zorg AZP

27 Mar, 00:00
In de regeringsvergadering vanmiddag zal de ernstige situatie bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) aan de orde komen. Specialisten hebben de noodkreet publiekelijk geluid over dat de kwaliteit van de zorg niet gegarandeerd is. Zij hebben aangegeven dat de zorg zelfs geïmplodeerd is. AZP hoopt dat er besluiten worden genomen om de acute nood aan te kunnen pakken en dat er naar structurele oplossingen zullen komen om het tij te keren.

De acute zorg bij de Spoedeisende Hulp (SEH) dient zo snel mogelijk te worden aangepakt, zegt algemeen directeur Claudia Redan, desgevraagd aan Starnieuws. Het drempeltarief dat per patiënt SRD 300 is moet worden aangepast. Als dat niet mogelijk is, moet AZP budgetsteun van de overheid krijgen om het hoofd boven water te kunnen houden.

Er dient een noodoplossing te komen voor de Intensive Care Unit en ook de kinder intensive care (Nicu). Indien voorstellen die besproken zijn tussen minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en de directie van AZP worden goedgekeurd door de regering, ontstaat er meer ruimte voor structurele oplossingen.

Het huidige tarief voor de dure intensive care zorg dat vergoed wordt door de verzekeraars is SRD 2.700 of US$ 75 per dag. Dit bedrag is absoluut niet toereikend om de zorg in stand te houden. Bovendien is er een chronisch gebrek aan gediplomeerde verpleegkundigen op deze unit, waardoor van de 15 bedden slechts 10 gebruikt kunnen worden met te weinig personeel en middelen. Veel verpleegkundigen zijn weggetrokken en anderen staan op vertrek.

Na de regeringsvergadering onder leiding van president Chan Santokhi zal in de avond de pers te woord worden gestaan door regeringsfunctionarissen over besluiten die zijn genomen.

Advertentie

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April