starnieuws

De actuele situatie

13 Oct 2022, 16:46
Dat de huidige situatie in het land ondraaglijker en vooral onbetaalbaar wordt, hoeft geen nader betoog. Voorts wordt het ook onderstreept en beaamd in de media, via social media, opbelprogramma's etc. De torenhoge koers, stijging van de benzineprijzen, onbetaalbare prijzen van de basisbehoeften vormen het grootste struikelblok. Kortom: er heerst een somber beeld in het land, men kan nauwelijks het hoofd boven water houden en er wordt naarstig gehoopt, dat er in de donkere tunnel inderdaad licht gaat schijnen!      

Hetzij met enorme nadruk worden gesteld, dat de zittende regering de potentie mist om het land uit de huidige crisis te halen; er ontbreekt aan openheid en transparantie van het beleid. Door de thans verslechterende sociaal-, financieel- en economische situatie neemt o.a. de criminaliteit steeds toe; ook de prostitutie, drugsgebruik, corruptie en andere duistere praktijken. Aan deze en andere wantoestanden en aan het verontrustende beeld, dat we thans in Suriname ervaren, moet het tij worden gekeerd.

Door te investeren in het onderwijs, de gezondheidszorg en door de economische,- en vooral de politieke stabiliteit en de veiligheid te garanderen, zal het leed enigszins worden verlicht. Om de Surinaamse economie, die heden ten dagen in een zeer deplorabele situatie verkeert, dient de versterking van de productieve sector, zoals de agrarische sector, het toerisme, de visserij enz. dringend ter hand te worden genomen. Ter voorkoming van verspilling en om deviezen te besparen, is het een vereiste dat er aan importbeperking wordt gedaan. De regering moet trachten zich meer te richten op export en onnodige/overbodige import van goederen, die ook in Suriname worden geproduceerd, aan banden te leggen. Ook moeten de leidinggevenden de buitenlandse reizen die vaak niets opleveren, beperken!

De jaarrede van de president moest inspirerend en voornamelijk hoopgevend zijn; echter ontbrak het aan de nodige uitdagingen en aan hoop op concrete haalbare doelen. Ter ondersteuning aan de incompetente leiding roept de ex-president, R.R.Venetiaan het volk, dat gebukt gaat onder het verkwistende beleid op om de huidige president de volledige steun te geven. Doet hij dat wegens gewetenswroeging of haat tegen de gewezen president, D.D. Bouterse? Terecht erkent hij, dat president Santokhi fouten maakt, die gecorrigeerd moeten worden!

Ter illustratie: Venetiaan was minister van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur tijdens de NPK 2 toen de coup werd gepleegd op 25 februari 1980. Hij moest als president  en voorzitter van de NPS ook het onderspit delven tegen Bouterse op 25 mei 2010. Een retorische vraag: heeft hij de uitspraken bewust gedaan om een psychologisch effect te sorteren of is het sarcastisch bedoeld?

In tegenstelling tot de gewraakte uitspraken van hr. Venetiaan is het DNA lid, Patricia Etnel een heel andere mening toegedaan. Op 30 oktober zal het NPS congres zich uitspreken over een eventuele uittreding uit de coalitie. De gemeenschap moet zware offers opbrengen, hopelijk zullen de regeerders de nodige maatregelen treffen om het leed enigszins te lenigen; teneinde een betaalbaar, leefbaar en veilig land te realiseren. Het is overduidelijk, dat het hedendaagse leven in het land met de dag verslechtert en is haast onhoudbaar geworden, waarvan het eind nog lang niet in zicht is. Hoop laat leven, maar het laatste dat heengaat, is hoop!

Roy Harpal

Advertentie

Saturday 04 May
Friday 03 May
Thursday 02 May