VIDS: Samenwerking met president Bolsonaro bedenkelijk
22 Jan, 13:43
De projecten waarover VIDS heeft vernomen vanuit de media, houden inderdaad in dat bossen zullen verdwijnen door infrastructurele werken waarmee de verrijking die Suriname biedt aan haar eigen bevolking en de wereld, namelijk het vasthouden van koolstofdioxide -een belangrijke gifstof die bijdraagt aan klimaatverandering- teniet wordt gedaan. Voor de Inheemse volken en zeker die thans nog vrij geïsoleerd in het zuiden van Suriname wonen en leven van de bossen, heeft het grote invloed op hun cultuur en traditie. Door de Inheemse leefwijze zijn bossen en ecosystemen eeuwenlang in stand gehouden hetgeen echter in één klap vernietigd wordt door de aanleg van wegen en andere infrastructurele werken.
Terwijl VIDS momenteel op hoog niveau gesprekken voert met de Surinaamse regering over de wettelijke erkenning van de rechten van Inheemse volken waaronder de collectieve rechten op Inheemse grondgebieden, overweegt diezelfde regering om grote projecten te ontwikkelen op gronden die traditioneel toebehoren aan Inheemse volken. Het recht van Inheemse volken op Free Prior and informed Concent (FPIC), is hier niet toegepast. Dit recht houdt in dat bij alle projecten en maatregelen die plaatsvinden in gebieden van Inheemse volken en die van invloed zijn op hun woon- en leefgewoonten, een proces moet worden doorlopen waarbij Inheemse volken voorafgaande en vrijelijk (zonder enige druk) volledig moeten worden geïnformeerd, opdat zij kunnen besluiten of zij akkoord gaan met een dergelijk project in hun gebied, en zo ja dan onder welke voorwaarden. Zij mogen ook besluiten dat zij een dergelijk project pertinent niet in hun traditioneel woon- en leefgebied willen hebben.
Met grote bezorgdheid kijken wij naar de intenties van de Surinaamse overheid om een samenwerking aan te gaan met president Bolsonaro die bij zijn aantreden fors financieel heeft gekort op het handhaven van de milieuwetgeving, zijn internationaal gemaakte beloftes om meer te investeren in milieu- en klimaatmaatregelen niet nakomt en niet ingrijpt als Inheemse- en milieu activisten worden mishandeld en of vermoord. Suriname heeft thans nog, als een van de groenste landen ter wereld, mogelijkheden om op basis daarvan nationale ontwikkelingsprocessen te financieren die langer meegaan dan de conventionele initiatieven gericht op mijnbouw, bosbouw en fossiele brandstoffen die slechts van beperkte duur zijn en ernstige gevolgen hebben voor mens en natuur. Nadat natuurlijke hulpbronnen op zijn is er geen verdiencapaciteit meer zoals we dat reeds hebben ervaren bij de ontginning van bauxietmijnbouwprojecten.
Wereldwijd wordt erkend dat de bijdrage van Inheemse volken voor het behoud van een duurzaam leven in een natuurlijke omgeving, van eminent belang is. Internationale verdragen zoals de Conventie voor Biologische Diversiteit, het Parijs Akkoord met betrekking tot klimaatverandering, en andere verdragen van de Verenigde Naties, maar ook onder meer de mensenrechtenafspraken binnen de Organisatie van Amerika en in het verdrag van Chaguaramas (Caricom) zijn afspraken vastgelegd dat nationale overheden rechten van Inheemse volken moeten erkennen en Inheemse volken volledig dienen te betrekken in besluitvorming die op hun van invloed zijn. Met het bezoek van president Bolsonaro is het opgebouwde vertrouwen van Inheemse volken om samen gestaag te werken aan de wettelijke erkenning van hun rechten en het ontwikkelen van hun eigen toekomst vanuit hun eigen Inheemse wereldvisie onder druk komen te staan.
Thursday 26 May
Wednesday 25 May
- Cuba afwezig op Summit of the Americas
- DA'91: Buitenlandse verspillingen
- NDP en BEP in beraad na uitzetten Bouva uit de zaal
- Militair raakt dienstwapen kwijt terwijl hij bier dronk
- Somohardjo: 30.000 overtollige ambtenaren bij overheid
- Sterke aardbeving treft Peru
- Ramsukul en Van Samson willen antwoorden Sabakuproject
- Tariefaanpassing EBS in 2 fasen; SRD 50 gebruik tot 250 kWh
- ABOP: Partij hypocrisie NDP ten top in kwestie Brokopondo
- PAHO geeft ondersteuning met ondergelopen gebieden
- Open brief aan Assembleevoorzitter Bee
- Jaaranalyse Makka: Santokhi scoort voldoende (slot)
- SLM met US$ 2 miljoen en FAI met SRD 31 miljoen ondersteund
- Column: Anti-voetbalgedrag
- Most wanted verdachte Junior aangehouden
- Assembleeleden gezegend met stuk terrein in korte tijd
Wednesday 25 May
- Zorgpunten over onderwijs
- Venezuela: Farc-dissidentenleider Duarte vermoedelijk gedood
- Leidende politici of gewoon politieke leiders?
- Militair mishandelt ex van vriendin
- SLM vliegt voorlopig niet op Trinidad en Belém
- Gros Caribische landen zal Americas Summit bijwonen
- NDP en BEP fractie vragen pg onderzoek onrechtmatig gebruik geld DNA
- Boek over verrichtingen van 22 maanden regering
- Getroffen delen Brokopondo tot rampgebied verklaard
- Importeurs moeten informatie over hun lading delen met douane
- NDP: ABOP wijst extra middelen voor Brokopondo af
- Brazilië: Zeker 21 doden bij politie-inval
- Jaaranalyse Makka: Santokhi scoort voldoende
- Column: Hopeloos