starnieuws

Ondanks Coronacrisis, recordvangst 105 ton cocaïne

20 Jan 2021, 04:47

In 2020 is ondanks de coronacrisis 105 ton aan cocaïne onderschept. Vanuit Ecuador is 24 ton coke onderschept.

Eén van de vele drugsvangsten die vorig jaar zijn gedaan in de Belgische haven Antwerpen.
Wereldeconomieën en zakenlieden lijden schade door de coronacrisis, maar criminelen schijnen er geen last van te hebben. Cijfers van het VN-Bureau voor drugs en misdaad (UNODC) tonen aan dat drugshandel floreert. Maar liefst 105.000 kilogram (105 ton) cocaïne werd in 2020 onderschept. "Het was wederom een recordjaar voor ons programma wat betreft de inbeslagname van cocaïne", zegt Bob van den Berghe, coördinator containercontrole-programma (CCP) van dit VN-bureau aan Starnieuws.

Het overgrote deel van het verderfelijke spul komt evenals voorgaande jaren uit Zuid-Amerika en de Caribische regio. Productie- en doorvoerlanden met als aanvoerder Columbia met 32.000 kg die verspreid onderschept werden over 81 drugszaken. Hieruit hadden 35 exporten Europa als eindbestemming. In Brazilië waren er 41 drugsvangsten met een totaal aan 16.500 kg cocaïne – 36 uit de 41 exporten hadden Europa als eindpunt. Deze populaire markt was ook het doelwit van drugshandelaren uit Ecuador: 37 van de 64 gevallen, in totaal 24.000 kg witte poeder.

Havencontrole-eenheden
De succesvolle inbeslagnames staan op naam van de verschillende havencontrole-eenheden (Joint Port Control Units, JPCU) in landen van oorsprong (export) en op de bestemmingshavens. "In Suriname rapporteerde de JPCU in het begin van 2020 de inbeslagname van 731 kg cocaïne in het dak van een container op de Jules Sedney Haven", geeft Van den Berghe aan. (Red: onderschepping van 27 december 2019 waar eerst vangst van 855 kg werd gemeld.) De bestemming van de container was de Belgische haven Zeebrugge. "Suriname heeft kunnen voorkomen dat er nog meer cocaïne de Europese markt binnenkwam."

In augustus 2020 werd 380 kg Yami gevonden. De drugs zaten in sporttassen achter de deur van een container uit Jamaica, somt Van den Berghe verder op. Vorige maand stuitte de douanerecherche op een partij cocaïne. Eveneens verstopte sporttassen in een container op de Sedney Haven. De douanerecherche trekt in het veld samen op met JPCU. "Dit is ook ter voorkoming van dubbele controles. Ze werken dus complementair. De unit beschikt over de expertise en draagt die ook op die manier over."

Geen politie of douane
De JPCU-eenheden zijn getraind door UNODC-CCP. Aan dit wereldwijd programma doen vooralsnog 73 landen mee. Overheden wijzen hun eigen manschappen aan om de unit te bemannen. "UNODC is geen politie of douane agentschap", onderstreept Van den Berghe. "Wij leveren training en expertise aan rechtshandhavers wat betreft risicoanalyse en fysische controle van goederen. Maar wij doen geen onderzoek." Hij blikt trots terug op de successen van de JPCU’s.

Voor 2021 zet CCP hun werk in Suriname voort met fondsondersteuning van de Amerikaanse regering. In nauw overleg en met toestemming van de Surinaamse autoriteiten zullen JPCU-leden en andere rechtshandhavers trainingen en ondersteuning krijgen. De Surinaamse unit maakt deel uit van een internationaal communicatie-netwerk en werkt met het CCP beveiligde communicatie-systeem 'ContainerCOMM' waar 102 landen en 1.400 gebruikers deel van uitmaken, aldus Van den Berghe.

Advertentie

Friday 06 December
Thursday 05 December
Wednesday 04 December