starnieuws

BINI lanceert dromen 'Suriname 2050'

27 Nov 2020, 18:38

BINI, Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur, heeft de bijdragen met dromen en toekomstvisies in een document vervat.
In jaar 2050 zien velen een heel ander Suriname dan wat het land nu weerspiegelt. Vooruitblikkend zien velen een welvarend land, een gelukkig volk dat een eenheid vormt. Met het oog op de viering van 45 jaar Srefidensi op 25 november 2020, vroeg BINI (Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur) aan een aantal mensen om zijn dromen voor Suriname over 30 jaar, bij onze 75e onafhankelijkheidsviering, op papier te zetten, in 75 woorden: 75 woorden voor 75 jaar Suriname. De visionaire bijdragen oogsten positieve reacties bij velen.

BINI vraag zich af: wie willen we zijn als land over 30 jaar, wat laten we achter voor toekomstige generaties, waar zij met trots en dankbaarheid op terugkijken. Meer dan 80 personen, van doorgewinterde mediawerkers en artiesten tot buurtwerkers, van illustere intellectuelen tot scholieren deelden hun droom met BINI. De verzameling is sinds 26 november online te vinden als Facebook album, en is nu ook als elektronisch document te downloaden of op te vragen.

De ontwikkeling van ons land moet geleid worden door een gezamenlijke visie op onze toekomst. Een visie die breed gedragen is, die niet van bovenaf wordt verklaard aan de burgers, maar die vanuit  de polders, de dorpen, de buurten, de sportverenigingen, de beroepsgroepen, de scholen, de artiesten, de verpleegkundigen, vaders, moeders, kinderen naar boven wordt gestuwd als opdracht: dit is wat wij willen voor onze kinderen, zegt BINI.
 
De collectie stemmen is zeker niet representatief, beseft BINI. Het is een eerste, snelle verzameling die in korte tijd tot stand is gekomen. Het is een startschot, en BINI hoopt de komende tijden meer inzendingen te ontvangen voor uitbreiding van de dromen. Die zullen vervolgens worden geanalyseerd om zo te achterhalen wat de rode draad is: welke dromen verbinden ons, welke idealen koesteren wij, welke hoop brengt ons samen en stuwt ons voort.
Die analyse wordt dan de basis voor een grotere maatschappelijke dialoog over wat BINI noemt: Onze Dromen, Onze Toekomst.

U kunt het document hier downloaden.

pdf-icon.gif 75_woorden_voor_75_jaar_Suriname_BINI.pdf    

Advertentie

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July