COP29: Klimaatfinancieringsgesprekken staan voor 'moeilijkste' fase
20 Nov, 16:50
Uitzoeken welke vorm die financiering aanneemt, wie betaalt en hoeveel, staat centraal in de COP29-gesprekken. Met een denkbeeldige deadline op vrijdag in het verschiet, begon de frustratie over het gebrek aan vooruitgang tot nu toe uit de onderhandelingskamers te sijpelen.
De hoofdonderhandelaar van de gastheer van de COP29-top, Azerbeidzjan, zei "nu begint het moeilijkste deel" voorafgaand aan een nieuwe tekst die om middernacht in de hoofdstad Bakoe wordt gedropt.
De voortgang op de jaarlijkse top wordt doorgaans gemarkeerd door regelmatige conceptdocumenten die worden teruggebracht tot een definitieve deal.
De Australische minister van Milieu Chris Bowen, die door het COP-voorzitterschap is belast met het verzamelen van de verschillende standpunten in de onderhandelingskamers, zei dat hij drie voorstellen had gehoord voor het jaarlijkse cijfer dat door rijkere regeringen zou worden gegeven.
Dit waren $ 900 miljard, $ 600 miljard en $ 440 miljard, vergeleken met een eerder aangekondigd startpunt van $ 100 miljard van de Europese Unie. EU-klimaatcommissaris Wopke Hoekstra zei dat het blok niet bereid was om over het cijfer te praten totdat er meer structurele details waren, en voegde toe: "Anders heb je een boodschappenmandje met een prijs, maar weet je niet precies wat erin zit".
De Egyptische minister van Milieu, Yasmine Fouad, zei dat landen hadden afgesproken om de beter gesitueerde ontwikkelingslanden niet hetzelfde te behandelen als rijkere landen als het ging om betalen.
Een dergelijke stap was voor veel landen niet onderhandelbaar.
Ana Toni, de Braziliaanse nationale secretaris voor klimaatverandering, vertelde Reuters dat het een "rode lijn was voor Brazilië", gastheer van de laatste G20-bijeenkomst die aandrong op snellere actie op het gebied van klimaat.
Yalchin Rafiyev, de hoofdonderhandelaar van Azerbeidzjan, zei dat hij ervoor zou zorgen dat het volgende conceptdocument gestroomlijnd zou worden, om te helpen een succesvolle conclusie te bereiken.
"Met het oog op de resterende tijd tot het einde van de COP29 ... zullen we kortere, bondigere, to the point teksten hebben die de partijen zeker in staat zullen stellen om meer gerichte discussies te voeren," zei hij.
Fossiele brandstoffen
Hoewel de gesprekken over financiën traag zijn verlopen, blijken die over het versnellen van inspanningen om klimaatschadelijke emissies te verminderen net zo moeilijk.
Nadat vorig jaar in Dubai een historische deal was gesloten om af te stappen van fossiele brandstoffen, waren landen er tot nu toe niet in geslaagd om het eens te worden over de tekst die dat werk in Bakoe vooruit zou helpen.
OPEC-secretaris-generaal Haitham Al Ghais gebruikte een toespraak op de top om te zeggen dat ruwe olie en aardgas een geschenk van God waren, wat de woorden van de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev echode, wiens openingstoespraak westerse critici van de industrie aanviel.
Het krijgen van een nieuwe toezegging om emissies sneller te verminderen, is scherp in het oog gesprongen door een groeiend geloof onder wetenschappers dat het ambitieuze doel van de wereld om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius binnenkort onbereikbaar zou kunnen zijn.
Recente trends, als ze niet worden gewijzigd, "zullen ons ertoe brengen om begin 2030 of zelfs iets eerder de 1,5 te passeren", aldus de Franse klimatoloog Robert Vautrad.
Vautrad is medevoorzitter van de werkgroep 1 van het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN, die de natuurkunde van klimaatverandering beoordeelt.
Thursday 21 November
Wednesday 20 November
Tuesday 19 November
Monday 18 November
- Cubaanse landbouw wankelt nu orkaan Rafael voedseltekorten verergert
- Column: Doorbijten
- India zegt significante steun toe aan Caricom-lidlanden
Wednesday 20 November
- Numismatisch Museum krijgt bijzondere artefacten in bruikleen
- Column: Nederlagen tegen Canada bieden perspectief
- President bespreekt versterking samenwerking bedrijven Suriname-Guyana
- Malobi heeft na droom van 14 jaar nu eigen school
- Wereldwijde onderwijscrisis, hoop en nieuwe kansen
- Petronas neemt werkbelang ExxonMobil in blok 52 over
- Winkeliers overvallen in hun slaap en gekneveld
- Haïti: Politie en burgers doden 28 bendeleden
- Ook vandaag blijft de lucht gedeeltelijk bewolkt
- Lula breekt G20-gesprek over Oekraïne af
- President voor 1 dag naar Caricom-India summit in buurland
- Canada verslaat Natio met 3-0
- NDP fractie gaat de straat op als opstelling DNA zo blijft
Tuesday 19 November
- Verkeersveiligheid: Sleutel duurzaam toerisme en bescherming Kinderrechten
- NDP geeft 58 jongeren Para politieke training
- Ecuador: Noodtoestand om bosbranden te bestrijden
- Sewdien geeft fout toe: IDB financiert rijstbedrijf niet
- Mannen, sterke gezinnen, sterk land
- Meer informatie over schuldherschikking met China
- EBS-werkers hervatten werk na interventie president
- Opstelling Staatsolie belemmert ontwikkeling bedrijfsleven
- Ori op kritiek onderwijs binnenland: Ik heb geen toverstok
- Wolken komen aandrijven, blijft droog
- Veel lof voor Defensie over RSS Barracuda
- Column: Kinderen binnenland bedekt door 90% tropisch bos
- Aanvullende begroting 2024 met 26 stemmen goedgekeurd
Monday 18 November