starnieuws

Roman 'Tropenvader' Diederik Samwel gelanceerd 

14 Feb 2020, 23:16

Didi Samwel tijdens de presentatie van zijn nieuwste boek 'Tropenvader' in café Uitvlugt in Amsterdam.
In een bomvol café Uitvlugt in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt is de roman Tropenvader van Diederik Samwel gepresenteerd. De auteur overhandigde het eerste exemplaar aan zijn zoon Rover. Samwel verwees daarbij naar het onderliggende motto van de roman: dat verhalen van vader op zoon doorverteld worden. 

Tropenvader omvat een persoonlijke, sterk geromantiseerde reconstructie van het levensverhaal van Samwels vader. Die werd geboren in Nederlands-Indië en maakte daar de Tweede Wereldoorlog mee. De laatste oorlogsjaren bracht hij door in een Japans interneringskamp. Omdat zijn vader nauwelijks iets losliet over deze periode, maakte Samwel er zijn eigen verhaal van. Zijn jeugd in de jaren zeventig en tachtig in Amsterdam speelt een prominente rol in het boek.

Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing, een van de eerste lezers, omschrijft Tropenvader als ‘een prachtig-pijnlijk relaas over een jaren '70-jeugd. Tegelijkertijd is het een liefdevol portret van een onmogelijke vader met een oorlogstrauma en een hypochondrische minnaar. Heel knap gedaan: Samwel spaart z'n vader niet en weet tegelijkertijd zoveel mededogen en begrip voor hem op te wekken, dat je blijft doorlezen.’

Hoewel Tropenvader zich niet in Suriname afspeelt, kreeg de boekpresentatie donderdag een duidelijk Surinaamse signatuur met een optreden van The Kaseko Messengers onder leiding van Baas Berg. Samwel hoopt eind maart zijn nieuwe roman in Paramaribo te komen presenteren.

Boekgegevens
Diederik Samwel – Tropenvader|uitgeverij Brandt|ISBN 978 94 93095 29 8|gebonden, 320 pagina’s|verkoopprijs € 22,50. 

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April