starnieuws

Trinidad Film Festival selecteert documentaire 'Drie Vrouwen'

18 Aug 2018, 18:12

Een fragment uit de documentaire 'Drie Vrouwen. Over slavernij en vrijheid' van Ida Does.
Het jaarlijkse Trinidad & Tobago Film Festival in Port of Spain (TTFF) heeft de nieuwste documentaire van regisseur Ida Does geselecteerd. De documentaire zal vier keer vertoond worden op de 13e editie van het Festival dat van 18- 25 september plaatsvindt. Drie Vrouwen. Over slavernij en vrijheid, is een cinematografisch pleidooi voor een waardige erkenning van het Nederlands slavernijverleden.

Hoofdpersonen in de film zijn de erfgoeddeskundige Valika Smeulders, onderzoekster Ellen-Rose Kambel en winti priesteres Marian Markelo. Het TTFF is een toonaangevend Caribisch Film Festival waar jaarlijks speelfilms, documentaires en korte films uit het Caribische gebied en de diaspora worden vertoond. Het Festival kent partnerships met het Havana Film Festival, het FEMI Film Festival in Guadeloupe, het Curacao Film Festival en het Global Film Festival in de Dominicaanse Republiek. Behalve screenings in de Bioscoop worden community screenings en screenings op de University of the West Indies (UWI) georganiseerd.

Ida Does is geen onbekende van het Festival, eerder vielen haar films over de dichter Trefossa (Mi a no mi) en Anton de Kom (Vrede, herinneringen van Anton de Kom) in de prijzen. In 2013 organiseerde het TTFF de wereldpremière van Does’ bekroonde film Poetry is an island, Derek Walcott in Port of Spain in aanwezigheid van de Nobelprijswinnaar en zijn familie.

De regisseur is door het TTFF uitgenodigd om persoonlijk in Port of Spain aanwezig te zijn tijdens de screening van Drie Vrouwen. Desgevraagd zegt zij daarover: “Een geweldige eer waar ik erg naar uitkijk. We prijzen ons gelukkig dat we met deze film verhalen aan konden boren, die niet eerder in een documentaire zijn vastgelegd. De ontmoeting van Ellen-Rose Kambel, als nakomeling van mensen die in Suriname in slavernij werden gehouden, met de nakomeling van de man die hen in slavernij hield, is uniek in de Nederlandse filmgeschiedenis. Het levert ontzettend veel reacties op. Om deze filmverhalen, die hun oorsprong hebben in de Nederlands-Caribische geschiedenis, te kunnen delen met een nieuw Caribisch publiek, is een inspirerend vooruitzicht.’

Eerder draaide Drie Vrouwen met veel succes in TBL in Paramaribo, in diverse filmhuizen in Nederland en op het Film Festival op Curaçao. Ook werd de documentaire op 1 juli –Keti Koti- op de televisie in Nederland vertoond.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April