starnieuws

Yang: Chinezen belangrijk deel Surinaamse samenleving

13 Feb 2015, 06:00

Ambassadeur Yang Zigang brengt een toost uit op het Jaar van het Schaap. (Foto: Edward Troon)
“Wij zijn bijeen om het aanstaande Chinees Nieuwjaar, het Jaar van het Schaap, te vieren”, zei ambassadeur Yang Zigang gisteravond tijdens de receptie van de ambassade van Volksrepubliek China. Suriname is, sinds vorig jaar april, het enige land op het westelijk halfrond, waar het Chinees Nieuwjaar tot een permanente nationale feestdag is gemaakt. Het Chinees Nieuwjaar wordt op 19 februari gevierd.

“Het toont aan dat na 161 jaar hard werken, de Chinese groepen een belangrijk en integraal onderdeel van de Surinaamse samenleving zijn geworden en hun bijdrage aan de ontwikkeling en welvaart van Suriname heeft de erkenning van de Surinaamse overheid en andere etnische groepen verworven”, benadrukt de diplomaat. Namens de regering waren aanwezig vicepresident Robert Ameerali, de ministers Winston Lackin (Buitenlandse Zaken), Jim Hok (Natuurlijke Hulpbronnen) en Rabin Parmessar (Openbare Werken). Tijdens het culturele optreden heeft het publiek genoten van een Chinese tenor die uit volle borst 'Gado bless Sranan kondre', ten gehore heeft gebracht.

Yang laat de revue passeren van het aflopende Jaar van het Paard. Hij geeft aan dat, de samenwerking tussen de twee landen op het gebied van onder andere politiek, economie, handel, cultuur, onderwijs en defensie een nieuw hoogtepunt heeft bereikt. “De samenwerkingsprojecten tussen onze twee landen verlopen soepel en China heeft Suriname geholpen met een aanzienlijk aantal subsidies en concessionele leningen. China is vastbesloten om de culturele en educatieve uitwisseling met Suriname te versterken en biedt jaarlijks beurzen en trainingsprogramma's aan om Surinaamse studenten en ambtenaren in China te laten studeren. De bilaterale militaire uitwisseling wordt ook uitgebouwd. De Surinaamse strijdkrachten hebben vorig jaar van China nieuwe uniformen gekregen en de nieuwe militaire uitrusting zal later dit jaar aankomen.”

De ambassadeur belicht ook de ontwikkelingen in zijn land. “De Chinese economie heeft de ‘Nieuwe Norm fase' bereikt. Met een groeitempo van 7,4% vorig jaar overstijgt de BBP van China voor de eerst de 10 biljoen US$ (10.000.000.000.000) en bereikt daarmee het verwachte doel. De snelheid van de economische groei is en blijft nog de hoogste van de grote economieën ter wereld. De buitenlandse investering van China groeit snel en de status als een grote internationale handelsmacht wordt versterkt. Tegenwoordig bevordert de Communistische Partij van China de rechtsstaat om de partij discipline streng te handhaven en om de corruptie meedogenloos te bestrijden, hetgeen uitgebreide steun van de volk heeft gekregen.”

Yang besluit zijn toespraak met een oud Chinees gezegde: “Een verre boezemvriend brengt een ver land nader. Hoewel de afstand tussen China en Suriname ver weg is, zijn de twee landen toch goede vrienden met oprechte harten en dezelfde idealen”.

Edward Troon

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April