starnieuws

IsDB wil snelle uitvoering goedgekeurde projecten

29 Jun 2014, 00:00

Governors uit diverse lidlanden op de jaarvergadering van de Islamitische Ontwikkelingsbank
De Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) rekent er op dat zo snel mogelijk overgegaan wordt tot uitvoering van de goedgekeurde projecten voor Volksgezondheid (US$ 96,5 miljoen) en Onderwijs (US$ 26,5 miljoen). De documenten voor de lening zijn voor de regering in ontvangst genomen en zullen worden overhandigd aan minister Andy Rusland van Financiën, zegt Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan Starnieuws.

Hoefdraad is bijzonder tevreden met het bereikte resultaat op de 39ste jaarvergadering van de IsDB in Jeddah, Saoedi Arabië. Naast de participatie aan de bijeenkomst zijn er ook bilaterale gesprekken gevoerd. Er zijn tal van mogelijkheden, ook voor ondernemingen, om te profiteren van wat instituten van de IsDB te bieden hebben. Ambassadeur Anwar Lallmohamed, die bij de toetreding tot de IsDB in 1997, een significante rol vervuld heeft, is door president Desi Bouterse benoemd als Alternate Governor bij de IsDB. In die functie heeft hij ook deelgenomen aan de jaarvergadering.

IsDB-Suriname dag
IsDB president Ahmad Mohamed Ali heeft in een onderhoud met de Surinaamse delegatie aangegeven gelukkig te zijn met de vernieuwde relatie die vanaf december 2013 van kracht was. Hij kijkt uit naar de verdere verdieping van de samenwerking met Suriname. De financiële instelling wil in september een IsDB-Suriname dag houden in Paramaribo. Hierbij zullen ook worden betrokken de Trade Finance Corporation (ITFC) en de Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD). De toppers van deze twee instituten hebben te kennen gegeven Suriname te willen bezoeken. Tijdens de IsDB-Suriname dag zullen de instellingen ingaan op de mogelijkheden voor samenwerking. Er zullen ook trainingen verzorgd worden aan projectmanagers, waar een grote behoefte aan is, zegt Hoefdraad.

De leningen voor Volksgezondheid worden mede gefinancierd door het OPEC-Fonds voor Internationale Ontwikkeling (OFID). Dit fonds werkt samen met partners in de ontwikkelingslanden en de internationale donorgemeenschap om de economische groei te stimuleren en armoede te bestrijden in diverse regio's van de wereld. Bij deze projecten staat de mens centraal. Het doel is om duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen met hoop op de toekomst. Er is daarom bewust gekozen voor volksgezondheid en onderwijs.

Hoefdraad zegt dat de ITFC enthousiast is over de samenwerking met Suriname. Op schema staat een financiering voor de energiesector voor de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Er zal ook verder gesproken worden over het financieren van alternatieve vormen van opwekken van energie. De bankpresident heeft ook aan de orde gesteld mogelijkheden voor exportfinanciering voor de landbouw, waarbij het accent ligt op de rijstsector.

Advertentie

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April