starnieuws

Toekomst Suralco somber; deze week meer duidelijkheid

26 May 2014, 06:00
Deze week zullen er harde noten gekraakt worden over de toekomst van Suralco in Suriname. De moedermaatschappij Alcoa wil onder andere een hogere prijs voor energie die geleverd wordt aan de Staat Suriname. Tegelijkertijd wil het bedrijf de kosten verminderen om zijn concurrentiepositie te vergroten.

Aquillo Paolucci, de regionale president van Alcoa voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, zal donderdag naar Suriname afreizen om gesprekken te voeren over de toekomst van Suralco. De situatie ziet er niet rooskleurig uit, omdat Alcoa met eisen op tafel zal komen die niet te pruimen zullen zijn. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen had dit in De Nationale Assemblee al laten doorschemeren en vroeg zich af "in hoeverre Suriname een multinational moet subsidiëren".

Hok had opgemerkt dat indien het nodig blijkt te zijn, de regering het parlement zal inlichten over deze kwestie, omdat het om een nationaal belang gaat. Niet alle kaarten zijn nog op tafel gelegd. Er wordt ernstig rekening mee gehouden dat als Alcoa geen concessies van Suriname krijgt, de multinational kan besluiten op te breken.

Advertentie

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April