starnieuws

Unesco-zwaard hangt boven Paramaribo

05 Nov 2013, 08:00

De historische binnenstad van Paramaribo. (Foto: Unesco.org)
Suriname dreigt zijn positie op de lijst van de Unesco World Heritage sites te verliezen als er niet meer aandacht wordt besteed aan de historische binnenstad Paramaribo. Het land krijgt twee maanden de tijd, tot 31 december 2013, om een pakket aan maatregelen uit te voeren om te voorkomen dat hij van de lijst wordt geschrapt.

Een missie van de Internationale Raad voor Monumenten en Landschappen (Icomos), een adviesorgaan van de Unesco, vindt dat veel van de houten Victoriaanse gebouwen in de hoofdstad, vervallen zijn of worden vervangen door betonnen constructies.

Icomos zei dat terwijl de kenmerken van de stad blijven, de autoriteiten hoognodig dringende maatregelen moeten treffen om onherstelbare schade aan de gebouwen te voorkomen. Het verslag van Icomos is vorige week aan de regering gepresenteerd, waarin ook een plan is opgenomen om te voorkomen dat Suriname van de Unesco World Heritage Sites-lijst wordt verwijderd.

Charme verloren
Paramaribo werd in de 17e eeuw door kolonisten opgericht. Veel van het originele, historische centrum van de stad is intact gebleven en werd het in juni 2002 ingeschreven op de prestigieuze World Heritage List. Volgens de Unesco illustreren de historische gebouwen de geleidelijke fusie van de Nederlandse architectonische vormgeving met traditionele lokale technieken en materialen.

"Paramaribo is een uniek voorbeeld van de contacten tussen de Europese cultuur van Nederland en de inheemse culturen en het milieu van Zuid-Amerika in de jaren van intensieve kolonisatie van deze regio in de 16e en 17e eeuw , " schreef het VN-orgaan toen.

De Icomos-missie zegt dat zij heeft geconstateerd dat het beschermd gebied veel van zijn charme heeft verloren. De historische gebouwen staan er vervallen bij of zijn vervangen door nieuwe structuren. Daarnaast heeft de regering het Onafhankelijkheidsplein herontworpen zonder dat de Unesco is geraadpleegd. Bij beursgenoteerde sites zoals Paramaribo, is het een vereiste dat de Unesco wordt geraadpleegd bij het doorvoeren van wijzigingen.

Ofschoon Paramaribo nog veel van de historische kenmerken heeft, die de stad brachten op de wereld erfgoed lijst, moeten er dringende maatregelen worden genomen, zegt de Icomos-missie. “Anders zal de binnenstad geraken in een onherstelbaar proces van instorting en grote veranderingen die een steeds grotere druk zullen leggen op haar plaats op de lijst.”

Geen andere keuze
De overheid heeft een ultimatum van twee maanden. Als de voorgestelde maatregelen niet worden doorgevoerd vóór 31 december 2013, kan Paramaribo worden afgevoerd van de wereld erfgoed lijst. De stad kan dan belanden op de lijst van meest bedreigde wereld erfgoed. De beslissing zou al in juni volgend jaar kunnen worden genomen, wanneer het Unesco World Heritage Committee vergadert in Qatar.

Stephen Fokké, directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname , is niet verbaast over de beslissing, meldt Jamaica Observer. “We hebben de overheid gewaarschuwd, maar hoe hard we ook hameren op deze zaken, iedereen blijft gewoon doen wat ze willen. Er wordt maar op een wild-west manier gebouwd zonder coördinatie of een gecentraliseerd beleid . Kijk maar eens rond in de stad om te zien hoe slecht dingen zijn,” zei hij.

Fokké merkte op dat de regering geen andere keuze heeft dan om het noodplan van Unesco te volgen. “Dat is de enige manier om de grootste problemen aan te pakken. Maar de termijn van twee maanden is net om de hoek , er zal meer tijd nodig zijn om een aantal van de aanbevelingen uit te voeren,” voegde hij eraan toe.

Advertentie

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April