starnieuws

Brunswijk dik tevreden met verzoeningsdag te Mapane

18 Nov, 00:00

Onder leiding van vicepresident Ronnie Brunswijk wordt tijdens de ceremonie te Mapane cirkels gevormd. (Foto's: René Gompers)

Iedereen geeft elkaar een brasa als teken van verzoening. De eenheid moet worden bevorderd onder de nazaten van de tot slaafgemaakte Arikanen.

Honderden personen uit verschillende delen van het land hebben gehoor gegeven aan de oproep van vicepresident Ronnie Brunswijk.

Een Inheemse leider krijgt een stevige brasa van vicepresident Ronnie Brunswijk. De Inheemse voorouders hebben hulp geboden tijdens de slaverij.
Terwijl "Nanga wan breiti stem, nanga wan lafu stem" (het refrein van Mi Dren) galmt door het Mapane gebied, geven honderden nazaten van tot slaafgemaakte Afrikanen en een kleine groep Inheemsen elkaar stevige brasa's en goede wensen. Ook de pers krijgt van initiatiefnemer, vicepresident Ronnie Brunswijk een 'big up' en geeft hij ceremoniemeester Carla Boetius (voormalig voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten) een stevige brasa. "A dey slaag!" roept Brunswijk. Hij kondigt aan dat in januari er een grotere brasadey zal zijn met alle bevolkingsgroepen van Suriname.

Zondag is in het Mapanegebeid in het district Para, wederom een verzoeningsdag gehouden om de eenheid te bevorderen onder de nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen. Mapane is een centrale ontmoetingsplaats geweest van de Afrikanen die aan de slavernij waren ontsnapt. Aanwezig waren vertegenwoordigers van de zes stammen in het binnenland, van plantages en Paramaribo. Aan Inheemsen is ook veel aandacht besteed want "zij zijn het die de vrije mensen hebben opgevangen en begeleid."

Brunswijk heeft tijdens zijn toespraak benadrukt dat hij niet kan voorbijgaan aan de Inheemsen en ze onder andere daarom opneemt in de regering. Daarvoor zijn minister Ines Pané en enkele andere functionarissen van Inheemse afkomst het bewijs toont hij aan wanneer hij de minister en anderen naar voren roept en aan het publiek presenteert. Brunswijk toont nog meer appreciatie voor de groep door tijdens de brasaceremonie de hand van een Inheemse leider te kussen.



De brasaceremonie is door Brunswijk gedirigeerd: heeft enkele cirkels laten vormen, in het midden een groep Inheemsen, daarbuiten de vertegenwoordigers van de grootste stammen en vervolgens alle andere nazaten van de tot slaafgemaakte Afrikanen. Toen werd een ketting gevormd door elkaars handen vast te houden. Daarna is een gelofte gedaan om voortaan samen op te trekken en samen te werken aan een betere positie. Toen kreeg de dj het sein om Mi Dren van Anne Marie Hunsel te spelen. Alle handen gingen op instructie van Brunswijk omhoog: "Dan un brasa un srefi, un brasa!"

Het evenement is georganiseerd door Stuurgroep voor Bundeling naar Eenheid die in maart door Brunswijk is geïnstalleerd. Voorzitter Armand Zunder geeft aan dat het niet bij deze ene fysieke actie blijft. Er wordt gewerkt aan een plan om de doelgroep vooruit te helpen komen. Er wordt gestalte gegeven aan een overkoepelende organisatie die een gesprekspartner zal worden van de regering. Alle 'Afrikan' organisaties zal gevraagd worden lid te worden. Ze behouden wel hun eigen identiteit.  

Zunder en Brunswijk hebben aangekondigd dat er meer activiteiten zullen komen die saamhorigheid moeten bevorderen. Niet alleen in de doelgroep maar ook met de andere groepen in het land. De eerstvolgende grote activiteit is op de eerste zondag van januari 2025, op Bronsplein in Paramaribo. Daar zullen alle bevolkingsgroepen bij elkaar gebracht worden voor de 'bigi brasadey' om het nieuwe jaar te starten.

Advertentie

Thursday 21 November
Wednesday 20 November
Tuesday 19 November