starnieuws

EK 2024: Engelsen laten Oranje met kater achter

10 Jul, 18:02

Xavi Simons verslaat de Engelse goalie Jordan Pickford met een knalschot. (Getty Images)

Harry Kane verzilvert de aan Engeland toegekende strafschop. (Getty Images)
De mannen van Gareth Southgate doen wat ze moeten doen in het BVB Stadion Dortmund. Ze laten de Nederlanders gebroken achter. Daarmee staat Engeland zondag voor de tweede keer op rij in een EK-finale. De Sovjet-Unie (1960, 1964) en Spanje (2018, 2012) deden dat eerder. Duitsland deed het zelfs driemaal na elkaar (1972, 1976 en 1980) én nog eens twee keer (1992, 1996). Engeland staat in de finale tegenover Spanje.

Xavi Simons brengt met een knalschot Oranje al vroeg op voorsprong (6'). Hij verovert de bal van Declan Rice en schiet vanaf de rand van het strafschopgebied een onstuitbare finish in het net.

Jordan Pickford duikt in een poging het buiten te houden, maar daar kwam hij niet aan toe.

Engeland liep eerder achter op dit toernooi, maar ze hebben serieus werk te doen. En dat weten ze.

Bukayo Saka geeft een voorzet aan Harry Kane, maar zijn schot gaat tergend voorbij. Kane raakt daarbij gewond nadat hij contact maakte met Denzel Dumfries terwijl hij uithaalde.

Scheidsrechter Felix Zwayer krijgt te horen dat hij naar zijn monitor moest kijken nadat Denzel Dumfries voor dat schot contact had gemaakt met Harry Kane. De VAR beslist een penalty aan Engeland.

Harry Kane brengt Engeland weer op gelijke hoogte in de 18e minuut. Bart Verbruggen duikt in de juiste hoek, maar Kane zijn strafschop is perfect getrapt. Laag en hard.

Engeland komt bijna op voorsprong. De bal wordt van de doellijn weggewerkt. Het is Phil Foden die zich vrij wiebelt in het Nederlandse strafschopgebied. Hij lijkt al het harde werk te hebben gedaan, maar zijn laatste poging komt niet helemaal over de streep. Bart Verbruggen is verslagen, maar dan is buiten Denzel Dumfries gerekend die het leder op de lijn wegwerkt.

De Engelsen zijn na de gelijkmaker levendiger. Drie doelpogingen van Engeland.

Een kopbal van Denzel Dumfries vanuit een hoekschop spat op de lat. Phil Foden knalt vervolgens recht op de paal.  Engeland toont veel aanvalslust. Een schril contrast met al die andere wedstrijden eerder op het EK.

Het zijn de beste 45 minuten van Gareth Southgate's ploeg op dit toernooi.

Dit is een prachtig duel. Twee doelpunten, een bal van de lijn, een kopbal tegen de lat en een afstandspoging die terugkomt van de paal. Twee teams die er echt voor gaan. Twee ploegen die zondag heel graag tegen Spanje willen spelen. Ze gaan de rust in met 1-1.

De tweede helft is een schaduw van de eerste.

Jordan Pickford brengt redding in de 65e minuut.
Een mooi speelmoment voor Oranje en de bal wordt in het Engelse strafschopgebied gekruld en Virgil van Dijk keert zijn run tot in de perfectie.

De aanvoerder van Nederland maakt een goede aansluiting en gaat richting de achterkant van het net voordat Pickford zichzelf uitwerpt om hem buiten te houden.

De Nederlanders slaan voorzet na voorzet het Engelse strafschopgebied binnen. Jordan Pickford moet zich uitstrekken om de laatste uit een hoekschop te halen.

Engeland is er deze helft niet in geslaagd op gang te komen. Het is allemaal een beetje vlak bij de troepen van Southgate. De eerste helft was spannend, vermakelijk en bedreigend. Niets van dat alles deze helft.

Opnieuw een goede zet van de Nederlanders en het eindigt met een weggerukt schot van Xavi Simons recht op Jordan Pickford. Engeland op eieren.

En plots heeft Engeland de bal achterin het net! Bukayo Saka rondt een geweldige actie van dichtbij af, maar de buitenspelvlag gaat meteen omhoog. Het was krap...

Een bliksemdoorbraak door Nederland. Het lijkt erop dat ze de Engelse verdediging hebben opengesneden en Wout Weghorst lijkt te gaan scoren totdat Marc Guehi de dag redt met een ongelooflijke uitdaging.

Ollie Watkins knalt Engeland in de slotminuten naar de finale van het EK 2024 toernooi. (Getty Images)

Invaller Ollie Watkins knalt Engeland op de 90e minuut op voorsprong. De Engelse fans gaan in absolute overdrive, hun armen en shirts hangen in de lucht. Zovelen klimmen op de barrières, ongelooflijke taferelen!

Sensationele taferelen als de invaller het zeker wint voor Engeland. Hij draait Stefan de Vrij in de box en produceert de mooiste afwerking: laag en hard. Bart Verbruggen gevloerd met een overhoekse knal na prima voorbereidend werk van Phil Foden's invaller Cole Palmer.

Nederland kan het niet geloven. Dit is een serieuze kater!

Advertentie

Tuesday 16 July
Monday 15 July
Sunday 14 July