starnieuws

Colombia: Ontbossing daalt naar historisch dieptepunt

09 Jul, 22:11

Een zicht op een illegale weg die is aangelegd tijdens de ontbossing van de Yari-vlaktes in Caqueta, Colombia. (Foto: Reuters)
De ontbossing in Colombia is in 2023 met 36 procent gedaald vergeleken met het voorgaande jaar, zei het ministerie van Milieu van het land, terwijl de regering van president Gustavo Petro eraan werkt om de recordvernietiging in het Amazonegebied een halt toe te roepen.

In een verklaring op maandag zei het ministerie van Milieu dat de ontbossing vorig jaar in Colombia is gedaald tot iets meer dan 792 vierkante kilometer, vergeleken met ongeveer 1.235 vierkante kilometer  in 2022.

“Het is heel goed nieuws, maar we kunnen zeker niet zeggen dat de strijd gewonnen is. We blijven illegale economieën bestrijden”, zei minister van Milieu Susana Muhamad tegen verslaggevers in de hoofdstad Bogota.

Vooral in het Colombiaanse Amazonegebied – traditioneel de drijvende kracht achter het nationale cijfer – daalde de ontbossing met 38 procent tot ongeveer 443 vierkante kilometer, vergeleken met bijna 712 vierkante kilometer in 2022.

Toen hij in 2022 werd verkozen, beloofde Petro prioriteit te geven aan de bescherming van het milieu en de ontbossing in het Amazonegebied een halt toe te roepen door onder meer de uitbreiding van de landbouwindustrie naar het regenwoud te beperken.

De linkse leider heeft de rijke landen ook opgeroepen hun buitenlandse schulden kwijt te schelden in ruil voor het behoud van gebieden als het Amazonegebied, waarvan de vernietiging volgens wetenschappers de mondiale klimaatcrisis zou kunnen verergeren.

Het bevorderen van vredesbesprekingen tussen de regering en gewapende groepen in het gebied, samen met financiële prikkels voor boeren in het Amazonegebied om te helpen met natuurbehoud, zorgde vorig jaar voor de daling van de ontbossing – een dieptepunt in 23 jaar.

Dat gebeurde nadat de ontbossing in 2022 met ongeveer 29 procent was gedaald.

Milieudeskundigen hebben gezegd dat de afname van de ontbossing waarschijnlijk ook verband hield met bevelen van dissidente groepen strijders van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) om ontbossing te verbieden.

Muhamad, de minister van Milieu, zei maandag dat de sterke aanwezigheid van de strijdkrachten van de regering in deze gebieden, evenals de vooruitgang die wordt geboekt bij de vredesbesprekingen, van cruciaal belang zullen zijn om een ​​neerwaartse trend in stand te houden.

Maar ondanks de daling waarschuwde Muhamad er in april voor dat de ontbossing in 2024 was toegenomen, terwijl de droge omstandigheden nog verergerd werden door het sterke El Niño-weersverschijnsel.

In augustus 2023 was Colombia een van de vele Zuid-Amerikaanse landen die ermee instemden een alliantie te lanceren om de Amazone te beschermen.

Samen met Bolivia, Brazilië, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela ondertekende het land een gezamenlijke verklaring waarin een routekaart van bijna 10.000 woorden werd uiteengezet om duurzame ontwikkeling te bevorderen, een einde te maken aan de ontbossing en de georganiseerde misdaad te bestrijden die deze aanwakkert.

Colombia zal later dit jaar gastheer zijn van de COP16 biodiversiteitstop van de Verenigde Naties in de stad Cali.

Advertentie