starnieuws

EK 2024: Spanje ten koste van Fransen naar finale

09 Jul, 18:05

Lamine Yamal schiet geniaal de gelijkmaker tegen de Fransen binnen. (Getty Images)
La Roja versus Les Bleus. In München strijden Spanje en Frankrijk om het eerste finaleticket op het EK voetbal. De Spanjaarden verschijnen wel gehavend aan de start: ze missen Pedri met een knieblessure en verdedigers Dani Carvajal (Real Madrid), die misschien wel de beste rechtsback in het wereldvoetbal is en Robin Le Normand zijn geschorst. Frankrijk treedt wel op volle sterkte aan. Spanje is een verdiende winnaar. Frankrijk kwam naar voren en legde de handschoen neer. Ze hadden kansen, maar ze misten ze en het is Spanje dat met de 2-1 overwinning naar de finale gaat.

Randal Kolo Muani scoort het eerste echte Franse doelpunt uit open spel met nog geen tien minuten in het duel in Allianza Arena.

Frankrijk scoort zijn eerste doelpunt van Euro 2024, dat is geen strafschop of eigen doelpunt.

Kylian Mbappé schiet een perfecte voorzet binnen en Randal Kolo Muani ontwijkt Aymeric Laporte en kopt de bovenhoek in.

In vier minuten staat Spanje op voorsprong. En dat binnen het eerste half uur.

Het Spaanse wonderkind Lamine Yamal wordt de eerste 16-jarige die ooit een EK-doelpunt scoort en komt in de halve finale terecht met zijn team achter zich.

De Barcelona-ster slaat buiten het strafschopgebied een verbluffende, uitwijkende treffer die voorbij de keepershandschoenen in de bovenhoek gaat.

Dit is absoluut geniaal van Lamine Yamal. Hij schiet vanuit 25 meter afstand met een snelheid van 202 km er uur. De helft van de Spaanse bank komt langs om het met hem te vieren. Dat is zijn derde doelpunt voor zijn land.

Lamine Yamal (16 jaar en 362 dagen) is de jongste doelpuntenmaker ooit geworden op een EK of een WK, een record dat eerder op naam stond van de Braziliaanse Pele (17 jaar en 239 dagen tegen Wales op het WK van 1958).

Dani Olmo krijgt de bal op de rand van het strafschopgebied, tikt de bal langs Aurelien Tchouameni en knalt een schot richting de benedenhoek. Het verslaat keeper Mike Maignan en een uitspringende Jules Koundé helpt hem over de lijn. Spanje 2-1.

Sterspeler Lamine Yamal heeft tijdens het duel historie geschreven. (Getty Images)

Nog dit voor de pauze:
Lamine Yamal is de jongste speler en doelpuntenmaker op het EK (16); de jongste speler en doelpuntenmaker voor Spanje (16) en de jongste speler (15) en doelpuntenmaker voor Barcelona (16).

De Fransen komen beter uit de kleedkamers en de Spanjaarden hebben geen haast. Didier Deschamps brengt de troepen binnen: Eduardo Camavinga, Antoine Griezmann, Bradley Barcola en Olivier Giroud die in de laatste twintig minuten de wedstrijd moeten zien te keren.

Lamine Yamal, die in de tweede helft nauwelijks iets heeft gedaan, bezegelt dit duel bijna. Hij komt vanaf de rechtervleugel naar binnen en flitst een krultang van 20 meter precies aan de verkeerde kant van de bovenhoek. De Franse stopper stond aan de grond genageld.

Bradley Barcola stuurt vervolgens Kylian Mbappé via links weg. De Real Madrid-man komt tussenbeide en schiet vanaf twintig meter over de lat. Dat is het soort kans dat hij in zijn carrière vaak succesvol heeft volbracht.

Wat zo indrukwekkend is aan Spanje is dat ze tegenwoordig niet meer afhankelijk zijn van tiki-taka-balbezit. Ze hebben een ongelooflijk tempo op de flanken, zijn dreigend door spelhervattingen en voorzetten, en sommige van de geschroefde passes die verschillende tegenstanders uit het spel halen, zijn gewoonweg glorieus. Gecombineerd met hun teamdiepte zijn ze zo formidabel.

De Spanjaarden spelen de finale tegen Engeland of Nederland.