starnieuws

Column: Brunswijk, personificatie van 'integriteit'

09 Jul, 00:59

Vicepresident Ronnie Brunswijk legt uit dat hij en integriteit synoniemen van elkaar zijn. (Beeld: RTV)


Om de verkiezing te winnen moet een leider populair zijn. Het volk moet vertrouwen in de leider hebben. Hij moet een volksleider zijn. ABOP-voorzitter tevens vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft een analyse gemaakt dat een groot deel van de samenleving hem als leider wil hebben. Hij is een leider die doet wat hij zegt en eenieder helpt. Dit zei hij tijdens een wijkvergadering onlangs in Blauwgrond.

Een journalist vroeg hem afgelopen woensdag dat mensen in het rijtje 'integer zijn' missen. Een leider zou ook integer moeten zijn. De vp raakte zeer verontwaardigd, over deze vraag. Het leek alsof hij door een malaria muskiet helemaal in Paramaribo werd gestoken, terwijl het land zo goed als malariavrij is. "Dus je ziet niet dat ik integer ben!", riep hij verontwaardigd uit. Mensen die dat zeggen, zijn jaloers op Brunswijk.

De vp uitte een stortvloed van woorden om aan te geven dat hij de personificatie is van integriteit. "Je kan geen betere integere man vinden in Suriname, dan deze man. Ik durf het zelf te zeggen dat ik integer ben. Ik ben de persoon, toen al de integere mensen bang waren, om de strijd aan te gaan tegen de dictator. Toen waren al de integere mensen in Paramaribo. Niemand kon opstaan en deze niet integere man was de man die de strijd heeft opgepakt. En tot nu toe als ik niet integer was of ben, zou ik nooit hier staan. Ik ben trots op mezelf. En ik mag u hier vertellen, wie niet weet of niet wil accepteren dat ik integer ben, nou sorry gi yu, maar ik weet dat ik integer ben. Breng nog een andere integere man naast mij, een andere integere leider. Er zijn een aantal. Elk mens is integer. In Gods ogen ben ik integer."

Er bestaan veel definities van het begrip integriteit. In de Van Dale staat als betekenis: onschendbaarheid, eerlijkheid, onkreukbaarheid. Integere personen houden zich aan hoge morele en ethische normen. Ze doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen. Zij geven het goede voorbeeld. Zij geven blijk van normen en waarden. Ze spreken anderen aan op ontoelaatbaar gedrag. Ze laten zich niet omkopen en chanteren. Ze respecteren wet en recht en gaan respectvol om met anderen. 

De 'integere' Brunswijk zegt dat hij tegen de dictator is opgestaan in 1986 toen anderen het in hun broek deden. Hij gaat er prat op de democratie te hebben teruggebracht. Maar ondanks de verkiezing in 1987 en een tweede in 1991, ging de Binnenlandse Oorlog nog door. Dit, terwijl het land bestuurd werd door democratisch gekozen regeringen. Dezelfde militair die opstond tegen de dictator, waarbij vele mensenlevens zijn gevallen en de economie werd vernietigd, ging een politieke samenwerking aan om regeermacht en gaf hem amnestie. Een heel integer gedrag is dat! De vp weet duidelijk niet wat het woord INTEGER betekent, waar het voor staat. Het is geen modewoord, maar één dat zwaar te dragen is.

Nita Ramcharan


Advertentie

Tuesday 16 July
Monday 15 July
Sunday 14 July