Economie klimt langzaam uit het dal: voordelen burgers?
09 Jul, 08:44
Er werd een crisis- en herstelbeleid geïmplementeerd in samenwerking met het IMF. Hoewel dit herstelprogramma noodzakelijk was, bracht het ook veel pijn voor het volk met zich mee. De koopkracht daalde door de hoge inflatie en de vrijgelaten wisselkoers, wat leidde tot protesten. Na vier jaar van crisis- en herstelbeleid zijn de resultaten nu zichtbaar. Suriname geniet weer internationaal vertrouwen met een kasreserve van meer dan US$ 1,4 miljard. De inflatie is gedaald naar 18.6%, er wordt een economische groei verwacht van 3% en het begrotingstekort is teruggebracht tot 0,6%. Cijfers die door ABS (Algemene Bureau Statistiek) en SEOB (Suriname Economic Oversight Board) worden gepubliceerd wijzen op een zichtbaar herstel. Dit herstel is te danken aan pijnlijke maar noodzakelijke maatregelen.
Voor de burgers zijn deze verbeteringen merkbaar. De dalende inflatie en wisselkoers hebben geleid tot lagere prijzen voor goederen. De salarissen zijn aanzienlijk gestegen, gemiddeld van SRD 2.200 in 2020 naar SRD 10.000 nu. Bovendien is de belastingdruk fors verminderd; de belastingvrije voet over het maandelijkse loon is verhoogd van SRD 220 naar SRD 9.400, wat een aanzienlijke verbetering betekent voor de koopkracht van alle loontrekkers. Sociale uitkeringen zijn sterk verhoogd. Daarnaast zijn er nu lage rentetarieven voor woningleningen en zijn er productiefondsen beschikbaar voor mensen die een bedrijf willen opzetten. Het resultaat is meer productie in de landbouw met lage voedselprijzen.
Om de inflatie te beteugelen, heeft de regering de geldhoeveelheid strikt beheerd en subsidies afgebouwd. De Centrale Bank voert OMO-operaties uit om de geldhoeveelheid te reguleren. Ook zijn er maatregelen genomen tegen corruptie, met controlemechanismen op ministeries en disciplinaire maatregelen tegen corrupte ambtenaren. Het ministerie van Financiën zet in op structurele oplossingen zoals ICT om menselijke tussenkomst te minimaliseren en efficiëntie te vergroten, wat leidt tot vergrote inkomsten voor de staat. Wat immers leidt tot een verbeterd begrotingsevenwicht van de staatsfinanciën.
De Surinaamse staatshuishouding is op het goede spoor. De gewone burger merkt dit: hogere salarissen, lagere prijzen van goederen, en een stabiele wisselkoers en zelfs een SRD die het afgelopen jaar gestaag sterker werd. Een brandstofprijs aan de pomp die van 48 naar 37 SRD kon gaan binnen een jaar, zorgt voor een betere koopkracht. Vele macro-economische indicatoren wijzen op een gestage groei ook ten voordele van de gewone burger.
David Dewdath
Thursday 03 October
Wednesday 02 October
Tuesday 01 October
- Ori: Complexe problemen begin schooljaar zichtbaar
- Kans op verspreide regenbuien
- Visserscollectief wil oplossing scherpe daling visvangst
- Column: Competitieve sportbeoefening
- Bevelhebber Kioe A Sen bevorderd tot brigade-generaal
- Gajadien: Synchronisatie financiële voorzieningen 3 machten
Wednesday 02 October
- Overlopers
- Finabank boekt SRD 95 miljoen winst 1e halfjaar
- Verklaring NDP Jongeren Denktank voor nieuw schooljaar
- 7% valse hoop
- Wraakgevoelens, het begin van geweld
- VHP ziet toekomst met vertrouwen tegemoet
- PALU: Serieuze vragen bij geheime overeenkomst TotalEnergies
- 'Borstkanker samen bestrijden'
- 'De Route' moet onderwijsvernieuwingen verduidelijken
- Parlementariërs reageren op FID en jaarrede
- Kans op neerslag 50%
- A20: FID een mijlpaal, tijd voor wijs en verantwoord beleid!
- Ontwikkelingsfase GranMorgu-project ingezet
- Verkiezingsdatum formeel bekendgemaakt bij jaarrede
- President: 3% economische groei verwacht; basis gelegd
Tuesday 01 October
- Claudia Sheinbaum beëdigd als eerste vrouwelijke president van Mexico
- Miljoenen voor moeder en kindzorg AZP en Landshospitaal
- NDP: Historische Overeenkomst Staatsolie en TotalEnergies
- Jimmy Carter, voormalig VS president, is 100 jaar
- Wereldbank keurt 4-jarige samenwerking met Suriname goed
- CEO Staatsolie: FID historische mijlpaal, nieuwe kans
- Restauranthouder en vrouw beroofd
- VS loopt uit de pas op Israëls grondoffensief in Libanon
- FID getekend, historische dag voor Suriname