starnieuws

Orkaan Beryl geselt Caribisch Gebied

02 Jul, 08:45

Golven botsen tegen een zeewering nadat orkaan Beryl op 1 juli 2024 aan land kwam in Port of Spain, Trinidad en Tobago. (Foto: Reuters)
Ten minste één persoon is omgekomen nadat orkaan Beryl in verschillende landen in het Caribisch gebied aan land kwam. Duizenden mensen zitten nog steeds zonder stroom of leven in tijdelijke onderkomens in St. Vincent en de Grenadines, Grenada en St. Lucia.

De orkaan is opgewaardeerd naar categorie 5 en trekt westwaarts richting Jamaica. De verwachting is dat Beryl tegen het einde van de week het zuidoosten van Mexico zal treffen.

Afbeeldingen op sociale media toonden huizen waarvan het dak was afgeblazen en bewoners die door het puin zochten om hun bezittingen te redden.

Nadat de orkaan Beryl aan land kwam op het eiland Carriacou in Grenada, werd het duidelijk dat verschillende delen van het Caribisch gebied op zijn pad zwaar getroffen waren.

"Binnen een half uur werd Carriacou met de grond gelijk gemaakt", aldus zei premier Dickon Mitchell van Grenada.

Ondertussen zei Ralph Gonsalves, premier van St. Vincent en de Grenadines, dat één persoon was overleden en dat er mogelijk meer dodelijke slachtoffers zouden kunnen vallen.

Eerder werden luchthavens en bedrijven gesloten en werden bewoners aangespoord om onderdak te zoeken toen de storm naderde.

Nog niet eruit
In een nieuwsbriefing op maandag waarschuwde Mitchell: "We zijn er nog niet ." Grenada heeft ook te maken gehad met verschillende stroomstoringen, die gevolgen hebben voor de communicatie en de toegang tot overheidsupdates.

Volgens de laatste update van het NHC liggen de maximale aanhoudende windsnelheden voor de orkaan op bijna 241 kilometer per uur, terwijl de storm naar het westen beweegt.
Voor Jamaica is een orkaanwacht van kracht, wat betekent dat de regio woensdag waarschijnlijk te maken zal krijgen met orkaanomstandigheden.

"Het is geen grap", zei premier Ralph Gonsalves van St. Vincent en de Grenadines, waarmee hij de mensen herinnerde aan de verwoestingen veroorzaakt door orkanen uit het verleden.

De Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) heeft gewaarschuwd dat de Noord-Atlantische Oceaan dit jaar maar liefst zeven grote orkanen zou kunnen krijgen – een stijging ten opzichte van het gemiddelde van drie in een seizoen.

Het zei dat recordhoge zeeoppervlaktetemperaturen gedeeltelijk de oorzaak waren.
Meteorologen hebben ook opgemerkt hoe snel Beryl zich ontwikkelde. De storm groeide in slechts 42 uur uit van een tropische depressie naar een grote orkaan van categorie 3 of hoger, vertelde orkaanexpert Sam Lillo aan persbureau Associated Press.

Een groot deel van de regio heeft gehoor gegeven aan de waarschuwingen. Winkels zijn gesloten en mensen hebben brandstof en boodschappen ingeslagen.

Grenada vaardigde de noodtoestand uit en St. Lucia legde een "nationale sluiting" op, waarbij scholen en bedrijven werden bevolen gesloten te blijven.

Recordbrekende orkaan
St. Vincent en de Grenadines zijn slechts een van de Caribische landen die zich op het traject van de orkaan bevinden, die de afgelopen drie dagen in intensiteit is toegenomen.
Stormen die snel sterker worden, kunnen mensen overrompelen en hoewel de regeringen en de bevolking van de regio veel ervaring hebben met het voorbereiden op en omgaan met orkanen, is voldoende waarschuwing een cruciale factor om mensen veilig te houden.

Door de opwarming van de oceanen, veroorzaakt door menselijke activiteiten, komen deze stormen vaker voor en zijn ze krachtiger. Stormen zoals Beryl hebben het potentieel om grote schade aan te richten in de regio en veroorzaken aanhoudende wind, gevaarlijke windstoten en grote hoeveelheden regen op het Caribische eiland.

Laaggelegen kustgebieden lopen ook het risico op stormvloeden en plotselinge overstromingen, terwijl berggebieden te maken kunnen krijgen met aardverschuivingen, vooral wanneer de regen op toch al natte grond wordt gedumpt.

In dit geval lijkt het erop dat, ondanks de beperkte waarschuwing, veel bewoners op het pad van de storm genoeg tijd hadden om op zijn minst de basisbenodigdheden te verzamelen. Er vormden zich rijen mensen bij benzinestations en bouwmarkten in St. Vincent en de Grenadines en in Grenada – een ander eiland dat waarschijnlijk het ergste van Beryl zal voelen. Duizenden huizen zijn dichtgetimmerd en er bestaat nog steeds enige hoop dat een combinatie van ervaring en noodprocedures levens heeft kunnen redden. Maar omdat stormen zo krachtig zijn als deze, zijn alle waarschuwingen ter wereld soms niet genoeg.

Vissers halen een boot binnen die is beschadigd door de orkaan Beryl bij de Bridgetown Fisheries in Barbados. (Foto: AP)

Tijdens een bijzonder slecht orkaanseizoen in 2017 richtte orkaan Irma verwoestingen aan in een groot deel van het Caribisch gebied, slechts enkele weken later gevolgd door orkaan Maria, die grote schade aanrichtte in Puerto Rico.

Gezien het feit dat de officiële waarschuwingen in het geval van Beryl te laat zullen zijn gekomen in vergelijking met andere orkanen, is het heel goed mogelijk dat sommige gemeenschappen op de achtergrond zijn geraakt. Of het nu gaat om huiseigenaren die er niet in slagen de infrastructuur vast te leggen die in projectielen kan veranderen, of om sommige gemeenschappen die de ernst van de storm niet inschatten, het potentieel voor het verlies van mensenlevens door Beryl ligt voor de hand.

In dit stadium zijn de verbindingen met enkele kleinere eilanden van Grenada, zoals Carriacou en Petit Martinique, uitgeschakeld. Zelfs voor de regeringen is het in dit stadium eenvoudigweg een kwestie van wachten op de storm om vervolgens de omvang van de schade in te schatten.

Voorlopig is Beryl de directe zorg van verschillende landen die de gevolgen ervan al hebben gevoeld, en van andere eilanden die nog steeds wachten tot de gevolgen ervan voorbij zijn.

Toch belooft niets van deze situatie veel goeds voor de rest van het Atlantische orkaanseizoen. Voorspellers en klimaatexperts voorspellen dat dit een bijzonder druk en intens jaar zal worden, waarin orkaan Beryl vanaf het begin de toon heeft gezet.

Advertentie

Thursday 04 July
Wednesday 03 July
Tuesday 02 July