starnieuws

EK 2024: Doelman Costa krijgt Slovenië klein

01 Jul, 19:02

Cristiano Ronaldo in tranen na gemiste strafschop.
In het Deutsche Bank Park wint Portugal na een strafschoppenreeks met 3-0 van Slovenië. Portugal onder aanvoering van Cristiano Ronaldo was voor aanvang op basis van de productieve voorhoede, de torenhoge favoriet. Slovenië daarentegen heeft -met zijn ongeslagen staat de afgelopen tijd-, een ijzersterke defensie waar menig land moeite mee heeft. Na een enerverende eerste speelperiode gingen partijen bij een doelpuntloze tussenstand de kleedkamers in.

Portugal begon zoals verwacht sterk aanvallend aan de ontmoeting en reeds in de 4e minuut werd de verdediging van Slovenië op de proef gesteld, maar het gevaar werd met succes gekeerd. In de 8e minuut speelde Rafael Leão zijn aanvoerder Ronaldo vrij, maar deze was niet bij de les, waardoor de verdediging van Slovenië makkelijk kon ingrijpen.

Portugal liep de Sloveense achterhoede in het eerste kwartier onder de voet, maar het doelpunt bleef uit. Ook een vrije trap van Ronaldo na ongeveer een half uur spelen -vlak voor het Sloveense strafschopgebied-, kon Portugal niet op voorsprong brengen. In de 43e minuut kwam Slovenië eindelijk gevaarlijk voor het Portugese doel, maar Benjamin Šeško mikte precies op doelman Diogo Costa, die het leder dankbaar opving. Meteen daarna dienden de Slovenen zich weer aan in het Portugese doelgebied, maar ook deze aanval leverde niets op.

Op slag van rust haalde Leão de achterlijn en speelde terug op João Palhinha, die vanuit de tweede lijn zijn inzet via de paal naast het doel zag verdwijnen. Dit was meteen de laatste actie van de eerste speelperiode, waardoor partijen bij een brilstand de kleedkamers opzochten: 0-0.

Meteen na de rust werd Portugal gevaarlijk via João Cancelo die de Sloveense achterhoede in de luren legde. Zijn voorzet werd onvoldoende uitverdedigd, maar Bernardo Silva knalde de rebound ongecontroleerd over het doel. In de 55e minuut weerstond doelman Jan Oblak een snoeihard schot van Ronaldo en voorkwam zo dat Portugal de leiding nam.

In de 61e minuut liet Šeško de uitgelezen kans liggen om Slovenië op voorsprong te brengen. Na veteraan Pepe voorbij gesneld te zijn, schoot hij -alleen tegenover doelman Costa-, het leder hopeloos naast. Aangezien geen van beide partijen erin slaagde het net te vinden in de reguliere speeltijd, moest er verlengd worden.

In de laatste minuut van de eerste verlenging had Ronaldo de gelegenheid bij uitstek om vanaf de witte stip beslissend te zijn voor zijn land, maar de betrouwbare sluitpost Oblak, weerhield hem van de stunt om de oudste doelpuntenmaker te worden op een Europese eindronde. Ook in de tweede verlenging hield Oblak bij een venijnige kopbal van Palhinha, zijn land overeind.

In de 115e minuut blunderde Pepe weer eens, maar ook nu was het cadeautje niet besteed aan Šeško, die de bal niet langs doelman Costa kreeg. Aangezien geen van beide landen wist te scoren, moesten strafschoppen de uitkomst brengen.

In de strafschoppenreeks was Portugal dankzij doelman Costa, maten te groot en won met 3-0.