EK 2024: Frankrijk en Nederland in evenwicht: 0-0

21 Jun, 17:59

De inzet van Xavi Simons verdwijnt in het doel, maar wordt wegens hinderlijk buitenspel van Denzel Dumfries afgekeurd.
(Foto: Reuters)
Nederland en Frankrijk deelden de punten in groep D na een enerverende wedstrijd. Beide landen begonnen met drie competitiepunten aan het duel en nog een overwinning zou meteen plaatsing voor de volgende ronde betekenen. Bij de Fransen ontbrak sterspeler Kylian Mbappé in de basis, nadat hij in de vorige wedstrijd zijn neus brak. Nederland startte zowel met Xavi Simons als Jeremie Frimpong en liet daarmee geen twijfels ontstaan over zijn aanvallende intenties. Partijen gingen de pauze in bij een 0-0 stand.

Binnen een minuut kwam Jeremie Frimpong gevaarlijk in het vijandelijke strafschopgebied, maar zijn inzet werd ternauwernood tot hoekschop verwerkt door doelman Maignan. Luttele minuten later werd Frankrijk via Antoine Griezmann gevaarlijk, maar ook de Nederlandse sluitpost was op zijn hoede en werkte de bal over zijn doel. Hiermee was de toon gezet voor deze tweede groepswedstrijd van de leiders uit groep D.

In de 13e minuut brak Frankrijk gevaarlijk door, maar Griezmann die kort voor het Nederlandse doel door Adrien Rabiot werd aangespeeld, kwam klungelig te vallen, waardoor de kans verloren ging. Griezmann werd kort daarna weer aangespeeld in het strafschopgebied, maar ook nu richtte zijn inzet geen schade aan.

Na ongeveer een half uur spelen ontglipte Thuram de Nederlandse verdediging, maar hij schoot de bal ongecontroleerd over het doel. Het resterende kwartier controleerde Frankrijk de wedstrijd en had Griezmann weer een goede mogelijkheid, maar die had zijn vizier duidelijk niet op scherp dus ontsnapte het doel van Bart Verbruggen ook ditmaal aan doorboring. Aangezien er in de eerste helft niet gescoord werd, gingen partijen bij een 0-0 stand de pauze in.

Na de rust was het spelbeeld onveranderd. Frankrijk deelde de lakens uit en Oranje kwam bij tijd en wijle goed opzetten. Na ruim een uur spelen kopte Aurélien Tchouaméni op aangeven van Ousmane Dembele de bal rakelings over het doel. In de 65e minuut slaagde Ngolo Kante erin om Griezmann aan te spelen in het strafschopgebied, maar ook nu faalde Griezmann van dichtbij. Hierna kwam Frankrijk meerdere malen in goede scoringspositie en leek het slechts een kwestie van tijd voordat Frankrijk de leiding zou nemen.

Geheel tegen de verhoudingen in lukte het Oranje om het net te vinden in de 70e minuut, maar het doelpunt van Xavi Simons kon vanwege hinderlijk buitenspel van Denzel Dumfries, niet blijven staan. Nadien zette Frankrijk Oranje behoorlijk onder druk, echter werd het net niet gevonden. De wedstrijd eindigde zoals het begon: 0-0.