starnieuws

Waarom sterkere districten beter zijn voor Suriname

21 Jun, 18:31
Iedereen wil dat Suriname beter wordt, toch? Een manier om dat te doen is door de districten sterker te maken. Wat betekent dat eigenlijk? Het betekent dat we de macht en beslissingen niet alleen in Paramaribo laten liggen, maar dichterbij, bijvoorbeeld in Sipaliwini, Nickerie, Para en Marowijne. De kracht van ons land ligt in zijn diversiteit, niet alleen cultureel maar ook economisch en geografisch. Het is tijd om te investeren in regionale ontwikkeling als een sleutel tot een duurzame toekomst voor alle Surinamers. Waarom is dat belangrijk?

Regionale ontwikkeling gaat verder dan alleen het bouwen van wegen en het bieden van basisdiensten. Het gaat om het empoweren van lokale gemeenschappen, het stimuleren van economische groei in diverse sectoren en het beschermen van onze natuurlijke hulpbronnen. Elk district heeft unieke mogelijkheden en uitdagingen die specifieke aandacht en maatregelen vereisen.

Nou, stel je voor dat je in Saramacca woont. Jullie hebben daar misschien andere problemen dan mensen in Paramaribo. Misschien zijn er wegen die gerepareerd moeten worden of willen jullie betere scholen voor de kinderen. Als Saramacca meer zeggenschap heeft over dit soort dingen, kunnen ze sneller beslissingen nemen die helpen. Het maakt het leven daar beter, omdat de beslissingen passen bij wat jullie nodig hebben. Het zelfde geldt voor alle andere districten.

Ook kan het helpen bij werk en geld. Als Sipaliwini bijvoorbeeld goed is in bepaalde dingen, zoals landbouw of toerisme, dan kunnen zij meer kansen krijgen om te groeien. Ze kunnen investeerders aantrekken die specifiek geïnteresseerd zijn in wat Sipaliwini te bieden heeft. Dat kan de economie helpen groeien en meer banen creëren voor mensen aldaar.

Het gaat niet alleen om geld. Het gaat ook om vertrouwen en samenwerking. Als mensen zien dat hun eigen district dingen kan veranderen en verbeteren, voelen ze zich meer betrokken bij wat er gebeurt. Het maakt de democratie sterker omdat iedereen een stem heeft in hoe dingen gedaan worden, niet alleen de mensen in de hoofdstad.

Het versterken van regionale organen en het decentraliseren van besluitvorming naar de districten is een cruciale stap in dit proces. Het stelt lokale leiders in staat om beslissingen te nemen die beter aansluiten bij de behoeften en prioriteiten van hun gemeenschappen. Dit vergroot niet alleen de betrokkenheid van burgers bij het politieke proces, maar versterkt ook het vertrouwen in de democratie.

Natuurlijk zijn er uitdagingen, zoals het zorg dragen voor eerlijke toegang tot middelen en het bevorderen van inclusieve groei. Het vergt een gecoördineerde inspanning van zowel de overheid als het regionale bestuur om deze uitdagingen aan te pakken en echte vooruitgang te boeken.

Laten we daarom gezamenlijk streven naar een Suriname waarin elk district kan bloeien en bijdragen aan de nationale welvaart. Door te investeren in regionale ontwikkeling leggen we een stevig fundament voor een duurzame en inclusieve toekomst, waarin alle Surinamers trots kunnen zijn op hun gemeenschap en de bijdrage die zij leveren aan ons land. Laten we ervoor zorgen dat elke stem telt en dat niemand wordt vergeten.

Sinclair Westenburg
Kaderlid BEP

Advertentie

Tuesday 16 July
Monday 15 July
Sunday 14 July