starnieuws

Defensie vloeit 950 personeelsleden af; SRD 200 miljoen bespaard

19 Jun, 02:57

Minister Krishna Mathoera is ingenomen mee dat de begroting van Defensie in balans is gebracht. (Beeld: CDS)
Persbericht

Minister Mathoera kondigt investeringen in defensie aan

Defensie bespaart op jaarbasis SRD 200 miljoen. 950 personeelsleden zijn afgevloeid. Dit is gelijk aan 20%. Een deel van de mensen is overleden, ander deel wegens plichtsverzuim ontslagen, terwijl anderen ontslag hebben genomen. Er is nu ruimte om te investeren in het leger”, zei minister Krishna Mathoera dinsdag op een persconferentie. Naast het werven van 150 personen, die in juli starten met de opleiding, is het ministerie van plan een marineschip aan te schaffen.

Minister Mathoera gaf het marineschip geleased wordt. Het ministerie gaat de lease zelf betalen. Het is de bedoeling dat het schip na zes jaren eigendom wordt van Defensie. “Hiermee wordt er invulling gegeven aan een waardig schip voor de marine", zei de bewindsvrouw. Volgens Mathoera wordt er momenteel de laatste hand gelegd aan de overeenkomst met het bedrijf. “We moeten ervoor zorgen dat er veiligheid is op onze marine”.

Er wordt ook prioriteit gegeven aan de speciale doelgroep, met name de Stichting Re-integratie Ex-Militairen. Hierbij gaat het om ex-militairen die hun krachten hebben gegeven tijdens een hele moeilijke periode. De minister benadrukte dat deze groep niet vergeten moet worden, gezien het feit dat zij hebben gestreden voor land en volk. Er is op verschillende manieren geprobeerd om deze groep mee te liften middels een financiële verhoging. 

Er is gewerkt aan de verhoging van de resocialisatietoelage en invaliditeitstoelage. Maar ook vanuit het sociaal beleid in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting wordt er hulp geboden aan deze groep. Mathoera gaf aan dat de koppeling met het sociaal beleid, zaken nu makkelijker maakt om te realiseren voor de ex-militairen. De bewindsvrouw noemde ook het HRM-systeem, dat nu volledig geautomatiseerd zal worden. “Dit zal voor meer efficiëntie en meer effectiviteit zorgen.” Er is verder ook gedacht aan trainingen voor de ex-militairen. Het gaat hierbij om de koelmontage trainingen op het Instituut voor Defensie Opleidingen.
Advertentie

Tuesday 16 July
Monday 15 July
Sunday 14 July