starnieuws

Tiende Internationale Yoga dag viering in Suriname

19 Jun, 06:52

Vooruitlopend op de viering van de tiende Internationale Yoga Dag in Suriname, heeft directeur Somveer Arya van het Indiaas Cultureel Centrum het yoga-protocol geoefend met scholieren in de Arya Diwaker Hal. (Foto's: Indiaas Cultureel Centrum Suriname)
De viering van de tiende Internationale Yoga Dag op vrijdag 21 juni gaat ook dit jaar niet ongemerkt voorbij. Met als thema ‘Yoga for Self and Society’, vieren de Indiase ambassade en het Swami Vivekananda Indiaas Cultureel Centrum (ICC) deze dag in de Arya Diwaker hal. Het yoga-protocol wordt geleid door ICC-directeur Somveer Arya.

In de avond vervolgt het ICC de viering bij Yoga Peetha Happiness Centre met een speciale yogasessie en volle maan meditatie. Een activiteit in samenwerking met Art of Living Suriname en Yoga Peetha Happiness Centre. Suraj Kishoen Misier, yogadocent en bestuurslid van Art of Living Suriname vertelt dat yoga meer dan ooit populariteit geniet. “Internationaal en ook in Suriname wordt yoga steeds meer beoefend. Het woord yoga heeft z'n afkomst uit Sanskriet en betekent verbinden. Het gaat om het realiseren van de harmonische verbinding tussen lichaam, geest en ziel.”

Vandaag de dag verbindt yoga mensen van diverse culturele en religieuze achtergronden over heel de wereld, stelt Kishoen Misier. “De kennis is meer dan ooit toegankelijk en noodzakelijk. Meer en meer mensen voelen zich aangetrokken tot de vele mentale en fysieke voordelen dat yoga beoefenen biedt.” Art of Living organiseert de jaarlijkse viering vanaf 2016. De kick-off begon afgelopen maandag met de ‘Yoga for Business’. Een week lang gaan yogadocenten kosteloos langs bij bedrijven en instanties om yogasessies van ruim 45 minuten te verzorgen op de werkvloer. Dusver hebben twaalf organisaties zich al opgegeven, bij sommige zijn de sessies op meerdere dagen. “Die zijn speciaal ontworpen om op een luchtige en laagdrempelige manier het welzijn te verbeteren, stress te verminderen en de productiviteit op de werkplek te verhogen.”


Alysia Samaroo heeft maandag haar drempelvrees om yoga te beoefenen overwonnen. Zij nam deel aan de open dag yogasessie van Yoga Peetha Happiness Centre. Zij is altijd op zoek geweest naar haar innerlijke welzijn, had interesse in yoga, maar ervoer het als een drempel. Waren de asanana’s (lichaamsoefeningen) wel iets voor haar. Na haar eerste kennismaking – een uur sessie – komt zij met een glimlach uit de zaal.  “Het was al die jaren zomaar een drempel. Het was kalmerend” deelt zij haar ervaring.

Na negen jaren pakt Whitley Nibte weer yoga op. Rechtstreeks vanuit het werk zit ze ook in de zaal voor de open sessie. “Ik ben zwanger en wordt snel kortademig. Ik dacht ‘ga ik het aankunnen, ik ga moe worden’ maar het was te echt te doen. Vanaf het begin voel je de rust.” Wereldwijd – ook in Suriname koppelen onwetenden yoga met het hindoeïsme. “Ik maak die link niet , maar kan met voorstellen dat mensen dat doen. Misschien om de (achtergrond) muziek en de OHM-klank. Ik zou het vroeger ook denken maar ik heb erover gelezen.”

In 2014 heeft de Verenigde Naties (VN) 21 juni uitgeroepen tot de Internationale Yoga Dag. Dit is de dag van de zonnewende, de langste dag in het jaar, waarbij het zonlicht langer over de aarde valt. Nabij het VN-hoofdkantoor in New York houdt de Permanente Missie van India bij de VN samen met het VN-secretariaat de jaarlijkse yoga activiteiten. Onder de aanwezigen zijn onder meer afgevaardigden van VN-lidstaten, VN-functionarissen en -personeel. Het doel is om yoga te transformeren in een wijdverbreide beweging die het welzijn benadrukt en de mondiale gezondheid en vrede bevordert.

India’s premier Narendra Modi is voorafgaand aan de viering al begonnen met bewustzijn creëren over yoga en de voordelen voor het lichaam. Hij plaats op zijn sociaal platform X tot 21 juni elke dag een nieuw bericht over de verschillende aspecten van yoga. Vrijdagochtend leidt hij zelf het yoga protocol in Srinagar, Kashmir. Voor Modi is yoga niet gewoon een lichaamsoefening, maar een manier om met de natuur te binden. Iedereen moet bij zichzelf beginnen om verandering te helpen brengen in de wereld.

In Suriname zijn er verschillende yogascholen en -disciplines. Kishoen Misier vertelt dat er van oorsprong verschillende manieren/paden zijn om yoga te ervaren. “Yoga vandaag de dag is erg populair om de fysieke oefeningen, de lichaamshoudingen en ademhalingsoefeningen.” Zo heb je Hatha Yoga, het pad waarbij de nadruk is op fysieke moeite om het lichaam sterk en rein te maken. Een ander pad is Karma Yoga, waarbij de nadruk is op onbaatzuchtig handelen. Een derde pad is Raja Yoga, het koninklijk pad waarbij alle moeite wordt losgelaten in meditatie. Een vierde pad is het Jnana Yoga, het pad van kennis en onderzoek. Met als laatste pad: Bhakti yoga, het pad van devotie, van complete liefde. “De manieren om de eenheid, de harmonie, jouw ware nature te ervaren zijn divers. Binnen de Art of Living worden alle paden gepraktiseerd in combinatie met ademhalingstechnieken.”

Naast de open sessie’s houdt Yoga Peetha Happiness Centre een week lang activiteiten met dans, meditatie en voorlichting over voeding (Ayurveda). De yoga activiteiten rond de tiende viering lopen ook na 21 juni door. Op zondag sluit Art of Living van hun af met de ‘Sun Never Sets on Yoga’. Op het terrein van de International Mall Suriname kunnen yogaliefhebbers de zonnegroet uitvoeren bij zonsopkomst.

De afsluiting van de Internationale Yoga Dag 2024 is op 30 juni met het tweede ‘Yoga Festival Suriname’ in de hal van Lolo Koekroe met als thema ‘the Six Human Dimensions: Body, Energy, Mind, Heart, Awareness, and Soul – een initiatief van Noah-Tree Yoga en team. Het feestprogramma bestaat uit oefensessies, lezingen, zang, dans en meditatie. Verschillende yogadocenten en -scholen en experts op diverse gebieden zullen het onder meer hebben over gezondheid, voedsel en spiritualiteit.

Vanaf het uitroepen van de internationale dag in 2014, probeert de ambassade van India om yoga als een wellness programma op Surinaamse scholen te verzorgen. Er zijn met verschillende onderwijsministers gesprekken gevoerd, maar tot dusver zijn het bij de uitgesproken intenties gebleven.

Advertentie

Tuesday 16 July
Monday 15 July
Sunday 14 July