starnieuws

Russische oorlogsschepen verlaten Cuba na vijf dagen

18 Jun, 10:52

Een man maakt foto's van het Russische fregat admiraal Gorshkov terwijl het maandag vertrekt vanuit Cuba. (Foto: Reuters)
Een vloot Russische oorlogsschepen heeft de haven van Havana verlaten na een vijfdaags bezoek aan Cuba, na geplande militaire oefeningen. De schepen, waaronder een nucleair aangedreven onderzeeër en een fregat, lagen voor anker in de Baai van Havana, zo'n 145 kilometer van de Amerikaanse staat Florida.

De VS zei dat ze het bezoek niet als een bedreiging zagen, maar voegden eraan toe dat ze de schepen nauwlettend in de gaten hielden.

Na de aankomst van de vloot heeft de VS donderdag een onderzeeër, de USS Helena, aangemeerd op de marinebasis Guantanamo Bay in Cuba.

De lokale bevolking zwaaide met Russische vlaggen toen de Russische schepen maandag vertrokken.

De Cubaanse president Miguel Díaz-Canel bezocht zaterdag het fregat – onderdeel van de vloot – en had interactie met de matrozen, volgens een bericht van de president op X.

Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat geen van de schepen kernwapens aan boord had en dat het bezoek geen bedreiging vormde voor de regio. Maar het Russische ministerie van Defensie zei dat het admiraal Gorshkov-fregat en de Kazan-onderzeeër beide dragers waren van geavanceerde wapens, waaronder de hypersonische Zircon-raketten. Ze voerden eerder raketoefeningen uit in de Atlantische Oceaan.

Het bezoek is een belangrijk symbool van steun aan de regering in Cuba en haar socialistische bondgenoot Venezuela, waar de oorlogsschepen naar de volgende bestemming kunnen varen nadat ze in Havana zijn geëindigd.

Rusland heeft in het verleden oorlogsschepen naar Cuba gestuurd en de twee landen zijn al lang bondgenoten – maar de timing van deze specifieke oefeningen valt op. Het komt te midden van toenemende spanningen over de grootschalige Russische invasie van Oekraïne in 2022. Als zodanig wordt de operatie door sommigen geïnterpreteerd als wapengekletter door Moskou.

Advertentie

Tuesday 16 July
Monday 15 July
Sunday 14 July