starnieuws

Geloof wordt op de proef gesteld door prijs offerdieren

18 Jun, 00:00

Een derde deel van het vlees bij Ied-ul-Adha wordt gedeeld met minderdraagkrachtigen. Vanaf zondag is het uitdelen begonnen en het duurt tot vandaag. (Foto's: René Gompers)

Vrouwen worden bij de Surinaamse Islamitische Vereniging als eerste geholpen. Velen stonden nog voor het verdelen plaatsvindt, bij de moskee.

Nadat de dieren geslacht zijn, wordt het vlees verpakt. Een derde deel gaat naar de mensen die het dier gekocht hebben.
De laatste jaren is het offeren op Ied-ul-Adha door de financieel-economische situatie waar het land mee worstelt, zwaar op de proef gesteld. Een stier kost dit jaar al gauw SRD 50.000, een schaap tussen de SRD 5.000 en SRD 15.000. Daarbovenop komen nog de kosten van transport en verwerking. Offeren mag alleen door degenen die het kunnen opbrengen, hoe moeilijk dat ook gaat "en niet met leningen of euro's van familie uit het buitenland". Het is niet gemakkelijk geweest om alles rond te krijgen.  Gedreven door het geloof en een solide basis van saamhorigheid, is wederom en met succes de offerande gebracht, geven de diverse moslimleiders aan.

Farley Bechoe, hoofdbestuurslid van de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV), komt kijken hoeveel minderbedeelden bij de poort van de moskee zijn komen staan. Ze wachten al een tijdje op een pakketje rundvlees. "Salam Aleikum!" roept een man enthousiast. "Hou je mond!" wordt er op hem gereageerd door iemand anders uit de groep. Bechoe verzekert dat er genoeg vlees is voor iedereen en dat het niet chaotisch hoeft te worden als voorgaande jaren. Tijdens Ied-ul-Adha, het offerfeest van de moslims, wordt vers vlees van runderen en schapen tussen de leden en minderdraagkrachtigen uit de omgeving, gedeeld.

Bij de SIV is het offerfeest zondag begonnen. Andere organisaties zoals de Surinaamse Moeslim Asscociatie (SMA) en de Ahmadiya Moslimgemeenschap zijn een dag later begonnen. Het offerfeest duurt drie dagen. Het aanschaffen, slachten, verwerken van de dieren en het delen van verse vlees, is niet het allerbelangrijkste, delen Bechoe, Faisel Bafati van de SMA en Asad Mushtaq van de Ahamadiya mee. Evenzeer belangrijk is het reinigen en schoonhouden van het innerlijke.

De Allerhoogste had van Ibrahim een groot offer gevraagd om hem op de proef te stellen. En dat was zijn zoon. Ibrahim heeft ondanks alles gehoorzaamd en op het moment dat hij zijn zoon zou slachten, stuurde God een ram. De Here is Ibrahim tegemoet gekomen vanwege zijn standvastigheid. Volgens de regels mag een schaap door een individu aangeschaft worden. Voor een rund mogen maximaal zeven personen samen het geld opbrengen. Het vlees van het dier wordt onder drie groepen verdeeld. Een derde naar de aanschaffers, een derde naar de gemeente en het laatste deel naar de minstbedeelden.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft in zijn toespraak tijdens het gezamenlijk Ied gebed op het Onafhankelijkheidsplein, benadrukt dat door de rust tussen de verschillende culturen en geloofstromingen, Suriname een gezegend land is. Geloofsuitingen hebben geen restricties. De leiders die met Starnieuws gesproken hebben delen de opvatting. Want niet in alle landen hebben moslims de vrijheid om Ied-ul-Adha te vieren, omdat het slachten van runderen daar bij wet is verboden.

Het delen van het offer met de minstbedeelden -tussen de 2 en 3 kilo's vlees per pakket- gebeurt meestal in de middaguren. Bij de ene moskee loopt het storm, anderen hebben systemen ontwikkeld om drukte te voorkomen en weer anderen leveren zelf aan sociale instellingen waaronder kindertehuizen.

Bij SIV is de groep wachtenden eindelijk aan de beurt. Eerst de vrouwen. De enthousiaste man groet nog, terwijl hij zijn deel gaat ontvangen: "Salam aleikum." En ook wanneer hij vertrekt: "Salam aleikum!" De hele groep van 50 mensen is voorzien. Maar er is nog wat over, maar alles moet op wordt er aangegeven. Dan roept iemand: "Kijk oma, roep haar, geef eentje aan oma!" De oude vrouw hoeft niet ver naar binnen te lopen, de zegen wordt naar haar toegebracht. Oma is dankbaar: "Thank you, thank you."

Advertentie

Tuesday 16 July
Monday 15 July
Sunday 14 July