starnieuws

49 hardlopers uit Suriname in halve marathon Frans-Guyana

17 Jun, 17:08

Deelnemers uit Suriname aan de semi-marathon in St.Laurent, Frans-Guyana. Er is 21,1 km gelopen.
Zondag 16 juni was het weer zover dat de welbekende semi-marathon des Libertés in Saint-Laurent plaatsvond. Zoals gebruikelijk kan er individueel gerend worden alsook met een team van twee tot drie personen. Aan de start verschenen rond de 200 jonge en ook behoorlijk wat oudere fanatiekelingen die er weer zin in hadden. Uit Suriname waren er totaal 49 hardlopers en verrassend was dat bij de heren individueel, Lesley Cairo derde werd.

Het startsignaal van de 21,1 kilometer lange afstand werd rond half zeven 's morgens gegeven voor de ingang van het oude gevangeniscomplex. Het parcours was deels anders dan 2023 en het glooiend terrein werd door sommigen toch wel als pittig ervaren. Men heeft in Frans-Guyana over het algemeen geen autovrije route zoals bij ons bij belangrijke hardloopwedstrijden. 

In principe was er ook geen politiebegeleiding maar de vrijwilligers deden een goede job. Bij de estafetteteams kwam naar voren dat deelnemers zelf hun startplek moesten bereiken en dat bracht toch wel wat twijfels met zich mee. Voor sommigen ook het besef dat je dus veel meer km moest afleggen dan waarvoor jij je had opgegeven. Ook al was het niet hardlopend. Zoals gebruikelijk bij deze activiteit, behoren deelnemers in een estafetteteam de laatste honderden meters gezamenlijk met alle teamleden af te leggen. Dat schept toch wel een zekere teamgeest en in Suriname komt deze vorm van estafette waarschijnlijk nog niet voor. 

Deelnemers voor deze halve marathon kwamen van diverse plaatsen uit Frans-Guyana zelf en het is bekend dat er sterke lopers zijn zowel bij de heren als dames. Het was voor het eerst dat er zo’n grote groep afkomstig uit Suriname deelnam, van wie een behoorlijk deel ook voor het eerst.  Vanaf de start vormde zich een kopgroep met heren die of individuele- of estafettelopers waren. Bij de individuele lopers waren er 90 heren waarvan vijf de eindstreep niet gehaald hebben en bij de 40 dames was er een. Er deden 27 estafetteteams mee die uit alleen heren of dames bestonden maar ook gemengd waren.

Dit jaar besloot men vanwege de kosten die gepaard gaan met het geven van medailles of sowieso prijzen er helemaal geen te hebben. De nummer een tot drie bij de heren en dames kreeg gelukkig wel een prijs want volgens iemand van de organisatie ASL Maroni, zou dat ook niet eens lukken. Er werd zelf gevraagd waarom mensen uit Suriname zo hoognodig een prijs willen hebben want bij hun is dat echt niet zo nodig. 

Bij de dames was de top 3 afkomstig uit het gastland. De eerste uit Suriname die ruim 13 minuten later dan de nummer een binnenkwam was Cynthia Dekker met een tijd van 1:55:53. Candice Zschuschen woonachtig in Bernharddorp werd de tweede vrouw uit Suriname in 1:58:09. Beide hardloopsters vallen zeker op in ons land vanwege hun vooruitgang. Als derde uit Suriname kwam Alicia Helou binnen in 2:04:13. Bij de heren individueel, was het Lesley Cairo (32) die voorkwam dat het weer een Frans-Guyanese aangelegenheid werd, door als nummer drie te eindigen in 1:20:54! Dat scheelde ongeveer 3 minuten met de winnaar. 

“Ik had geen podiumplek verwacht want normaliter doe ik 10k afstanden. Gaandeweg de race heb ik mijn positie kunnen verbeteren en op het laatst kon ik diegene die nummer drie dreigde te worden achter mij laten”, zegt Cairo. Ook Carlos Feliksdal die na jaren weer een halve marathonwedstrijd rende, was van de partij en kwam tevreden binnen als nummer vijf in 1:26:57. Prettig was het dat binnen de top 10 een estafetteteam uit ons land bestaande uit Gummels, Ronkes Agerbeek en Van Petten over de eindstreep kwam. De Surinaamse ‘delegatie’ blikt grotendeels voldaan terug naar de participatie die zeker ook gezellig was!

Tanya Frijmersum

Advertentie

Tuesday 16 July
Monday 15 July
Sunday 14 July