starnieuws

Somohardjo: Moeizaam om geld over te maken naar Gaza

17 Jun, 08:44

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken legt uit dat het nodeloos moeilijk wordt gemaakt om geld over te maken naar Gaza. (Foto: René Gompers)


Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken vindt het heel erg dat het geld dat in april is opgehaald voor de geloofsgenoten in Gaza, nog steeds niet naar hen is overgemaakt. Ondertussen is er wat schot in de zaak die "onmogelijk" leek, geeft hij aan. Trustbank Amanah heeft met het Het Rode Kruis een overeenkomst bereikt zodat het geld eindelijk verzonden kan worden, stelt Somohardjo de donateurs gerust. De International Committee of The Red Cross (ICRC) is een van de meest betrouwbare organisaties die hulp verleent aan burgers in Palestina.

Somohardjo heeft na het gezamenlijk Ied-gebed zondag, Starnieuws kort te woord gestaan over de activiteiten die met Ied-ul-Adha te maken hebben; 3 dagen lang zullen de moslims offervaardigheid, solidariteit, samenwerking en dienstbaarheid demonstreren aan elkaar en de minder draagkrachtigen in de samenleving. De belangrijkste daad is het in groepen van zeven aanschaffen van een stier, of schaap, het slachten ervan en het vlees delen met elkaar, de medegelovigen van de desbetreffende moskee en de minderdraagkrachtigen uit de buurt.

Bij het vorige gezamenlijk gebed in april, is er een extra geldoffer gevraagd voor de geloofsgenoten in Gaza die midden in een oorlog met Israel zit. In 4 dagen was er ruim SRD 1.6 miljoen opgehaald. "We zitten elke dag met onze harten en hoofden bij Palestina," geeft Somohardjo aan. "Maar laat me je eerlijk zeggen: het is zo moeilijk, het lijkt alsof zelfs dat het moeilijk wordt gemaakt om geld over te maken naar Palestina." "Maar we hebben een oplossing gevonden," voegt de bewindsman er snel toe. 

"Het geld is bij de Amanah bank gestort. En pas vorige week hebben wij een samenwerkingscontract kunnen krijgen met het Internationale Rode Kruis die ook een 'sakata' afdeling heeft, een islamitische afdeling, dan wordt het geld overgemaakt. Ik ben blij dat het is opgelost. Het volk mag gerust zijn: Het geld is nu op de Amanah bankrekening en wordt spoedig overgemaakt naar het Internationale Rode Kruis."

"Maar ik blijf dit zeggen, zelfs het overmaken naar Gaza lijkt onmogelijk te worden gemaakt," haalt Somohardjo weer aan. "Maar wij moslims leren geduld hebben. Wij noemen dat 'sabr' en zullen niet opgeven.  Ik heb mijn deel gedaan, de partij heeft SRD 200.000 gestort. We gaan deze ronde overmaken dan gaan we weer beginnen. We zullen door blijven gaan met solidair zijn, totdat er vrede is in Palestina en ook weer is opgebouwd."

Advertentie

Tuesday 16 July
Monday 15 July
Sunday 14 July