starnieuws

Euro 2024: Ronaldo en Schick hervatten strijd om Gouden Schoen

17 Jun, 06:48

De Tsjechische Patrik Schick (l) en de Portugese Cristiano Ronaldo zullen hun strijd om de prijs voor topscorer, of Gouden Schoen, hervatten op Euro 2024 in Duitsland. (Foto's: Reuters/AP)
De gezamenlijke topscorers van het laatste Europese kampioenschap zullen tegenover elkaar staan ​​als Portugal van Cristiano Ronaldo tegen Tsjechië van Patrik Schick speelt in hun Groep F-opener voor Euro 2024 in de Red Bull Arena in Leipzig.

Ronaldo en Schick scoorden beiden vijf op het door Covid uitgestelde EK 2020 en zullen deze keer waarschijnlijk de doelpuntenlast voor hun ploeg op zich nemen.

Het toernooi zou Ronaldo's internationale zwanenzang kunnen zijn, hoewel de 39-jarige net zo hongerig lijkt naar doelpunten en bewondering als altijd, terwijl hij zich voorbereidt op de aftrap voor zijn zesde EK, dinsdag.

Hoewel hij misschien de Europese elite heeft verlaten om in Saudi-Arabië te gaan spelen, lijken de instincten voor het scoren van doelpunten van de topscorer in het internationale mannenvoetbal, even vlijmscherp als altijd.

Nadat hij vorig seizoen als tweede topscorer in de kwalificatie eindigde met tien doelpunten en er 35 scoorde in 31 competitiewedstrijden voor Al Nassr, warmde de ogenschijnlijk tijdloze Ronaldo zich op voor het toernooi met een brace in hun laatste vriendschappelijke wedstrijd tegen Ierland.

Hoewel Ronaldo in 2016 de trofee in de wacht sleepte, koestert hij misschien nog steeds het gevoel dat hij op het internationale toneel, een onafgemaakte zaak heeft.

Nadat hij acht jaar geleden het grootste deel van de finale was uitgeschakeld door een blessure, is hij er niet in geslaagd Portugal naar verdere glorie te stuwen op twee opeenvolgende WK's en op Euro 2020, toen ze bij de laatste zestien werden uitgeschakeld.

Dit is een van de meest vergulde generaties van Portugal geweest, maar met Ronaldo en de 41-jarige verdediger Pepe in de nadagen van hun carrière, heeft Euro 2024 het gevoel van een laatste hoera.

Met een selectie boordevol talent zal Portugal, op papier, een van de beste teams in Duitsland zijn. Ze wonnen al hun tien wedstrijden in de kwalificatiewedstrijden, scoorden er 36 en kregen tweemaal tegen.

Toch weet hun manager Roberto Martinez alles over de valkuilen van het leiden van een uiterst getalenteerde groep spelers op internationale toernooien, omdat hij er niet in is geslaagd de zogenaamde 'Gouden Generatie' van België, in toernooiwinnaars te veranderen.

Martinez weet echter ook dat hij met Ronaldo misschien wel het beste van het spel heeft.

"We hebben 23 spelers. We creëren concurrentievermogen en het spel neemt beslissingen", zei hij eerder deze maand. "Maar Cristiano is bereid om het team te helpen en alles te geven wat hij kan geven. En er is geen andere speler in de voetbalwereld die kan brengen wat Cristiano kan naar de kleedkamer."

Schick, die op Euro 2020 het doelpunt van het toernooi won vanwege zijn knaller tegen Schotland vanaf de middenlijn, zal aan het hoofd staan ​​van een Tsjechische ploeg met heel andere verwachtingen.

De Tsjechen eindigden als tweede in de kwalificatie achter Albanië en wonnen vier van hun acht wedstrijden in een groep waartoe ook Polen, Moldavië en de Faeröer behoorden.

Nu Schick afwezig was in de laatste kwalificatierondes, vonden ze het moeilijk om doelpunten te maken, maar nadat hij de Bundesliga had gewonnen met Bayer Leverkusen, lijkt hij de blessures die hem hinderden van zich af te hebben geschud.

Advertentie

Tuesday 16 July
Monday 15 July
Sunday 14 July