starnieuws

Waarnemend president: EBS-probleem los ik vandaag op

12 Jun, 12:19

Waarnemend president Ronnie Brunswijk spreekt de werknemers toe. Hij is hierna in gesprek gegaan met bondsvoorzitter Marciano Hellings. (Beeld: René Gompers)
Waarnemend president Ronnie Brunswijk heeft de werknemers van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) beloofd dat hij vandaag een oplossing brengt in het geschil dat al een maand duurt. Hij heeft met de totale directie van het bedrijf een onderhoud gehad. Hij heeft daarna bondsvoorzitter Marciano Hellings ontvangen. Na dit gesprek is er een onderhoud met het bestuur van de OWOS, ondersteund door de Unie van Assertieve Vakbonden (UvAV).

Aan de werknemers is voorgehouden dat wanneer er vandaag een oplossing is bereikt, zij gelijk naar hun post moeten. Morgen moet het werk volledig zijn hervat. Brunswijk deelde mee dat president Chan Santokhi hem heeft gevraagd om een oplossing te brengen in de EBS-kwestie. Dat is de waarnemend president ook vast van plan. De aandeelhouder heeft de zaak naar zich toegetrokken omdat het op directieniveau niet gelukt is om een oplossing te vinden.

Brunswijk zei dat het geen geheim is dat hij gisteren in Moengo met bondsvoorzitter Hellings heeft gesproken. Hij houdt elke dinsdag kantoor in Moengo en had daar een onderhoud met Hellings. De waarnemend president merkte op dat er 40 mensen ter plekke waren. Er was niks geheimzinnigs aan het onderhoud. Starnieuws verneemt dat het bestuur van de OWOS op de hoogte was van het onderhoud met Brunswijk in Moengo.

Lloyd Pool, secretaris van de UvAV stelt dat Hellings eerder heeft aangegeven dat hij zijn ontslag zelf aanvecht. Nadat de Arbeidsinspectie bezwaar tegen het ontslag had gemaakt, heeft de directie Hellings op non-actief gesteld. Pool benadrukt dat de strijd niet gaat om kwestie-Hellings maar om de eisen die gesteld zijn door OWOS. Die zaken, waaronder de cao-onderhandeling, moeten worden opgelost. Het wachten is op het verloop van de gesprekken die de waarnemend president voert, waarna een oplossing moet worden bereikt. "Ik ga de zaak vandaag oplossen", beloofde Brunswijk.

Advertentie

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July